Spălatul pe dinți la copii. Cum îi obișnuim?

0
996

Când începem să îi obişnuim pe cei mici cu spălatul pe dinţi şi care este vârsta oprimă pentru o primă vizită la medicul stomatolog? Cu siguranţă este o întrebare la care părinţii caută răspunsuri încă de când observă apariţia primului dinţişor.Cariile îşi pot face apariţia chiar şi la copii mai mici. Important este ca igiena orală să înceapă cât mai devreme posibil, prin  folosirea unor periuţe adecvate şi prin puterea exemplului. Specialiştii spun că igiena dentară este necesară din momentul apariţiei primilor dinţi!Este sarcina părinţilor ca la început să îi spele pe dinţi cu ajutorul unei comprese sterile îmbibată în ser fiziologic.

“Sunt anumite periuţe pentru fiecare etapă de vârstă. De exemplu, la început până la apariţia  primului dinţişor de lapte, părintele trebuie să şteargă guriţa copilului cu o compresă sterilă, Atât gingiile, cât şi interoprul obrajilor, limba şi cerul gurii. Dipă apariţia primilor dinţi de laăte, părinţii pot trece la o periuţă adecvată, care să fie special concepută pentru a curaţa dinţii dar în acelaşi timp să protejeze şi gingiile. După 2 copiii învaţă să se spele singur pe dinţi, sub supravegherea părintelui” , a spus Alexandru Drăgănescu, medic stomatolog.

O igienă orală corectă trebuie efectuată după fiecare masă, pentru a reduce durata de stagnare a resturilor alimentare, a căror descompunere fermentativă începe după ingerarea alimentelor şi ajunge într-un interval de 10 minute la un pH optim pentru atacul carial. Deşi periajul nu poate fi realizat după fiecare masă trebuie să ţinem cont de periajul după masa de cină. Acesta are o importanţă majoră deoarece în timpul nopţii secreţia salivară este mai scăzută şi favorizează producerea de acid şi persistenţa acestuia la nivelul plăcii muco-bacteriene.La copii mai mari, periajul dentar poate fi completat cu folosirea aţei interdentară şi de clătirea cu apă de gură.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

31 + = 37