Scufundări acvatice la submarine, nave de război şi corăbii antice posibile în vacanţe la mare

0
1456

Vacanţa de vară la mare va arăta altfel începând din acest an, pentru că agenţiiile de turism vor oferi turiştilor o nouă aventură: scufundări acvatice la submarine, nave de război şi corăbii antice. Un adevărat muzeu subacvatic zace pe fundul Mării Negre şi se-ntinde de la Capul Midia şi până în Bulgaria la Kaliakra. Este un proiect finanţat de Uniunea Europeană, în valoare de 120.000 de euro care-i îndeamnă pe romani şi pe bulgari să facă turism şi arheOlogie submarină. Cele două ţări au parafat deja colaborarea în scuba diving.
Ţărmul vestic al Marii Negre ascunde multe epave cu poveşti interesante, care au stat în adâncuri până le-au descoperit specialiştii în cercetări marine, într-un proiect cu finanţare europeană. Cea mai vestită epava este a distrugătorului Moskva, mândria flotei ruseşti din cel de-al Doilea Război Mondial, care venise într-un convoi ca să atace litoralul românesc. Nava de război a fost distrusă de un proiectil tras de Armata Română şi scufundat la o adâncime de 45 de metri în dreptul comunei Tuzla, în vara anului 1941. În apele teritoriale româneşti se află şi submarinul rusesc care a provocat cea mai mare tragedie în Marea Neagră, scufundând în februarie 1942 o navă care transporta evrei în Palestina. Submarinul se află la o adâncime de 36 de metri, în dreptul Midiei.
Un alt submarin descoperit recent este în dreptul staţiunii Costineşti. Se bănuieşte că a fost scufundat în aceeaşi perioadă cu distrugătorul Moskva. Tot în apele Mării Negre se mai află cargoul Arkadia, scufundat în timpul războiului la o adâncime de 32 de metri, la Midia Năvodari, cargoul Sophia scufundat la începutul anilor 1900 la 47 de metri adâncime travers de Tuzla dar şi epava navei Maria Bacolitsa, aflată la bulgari. Şi romanii şi bulgarii vor face expediţii turistice libere în apele teritoriale ale ambelor tari.
„Varna este punctul de plecare în astfel de expediţii la nord sau la sud, ca să găsim obiecte scufundate, interesante pentru turişti sau pentru cercetători. Sunt câteva epave faimoase, dar cam departe, în larg. iar ţărmul bulgar e diferit faţă de cel romanesc şi marea e mai adâncă”, a spus Anton Krastev – instructor de scufundări

Practic se creează un muzeu subacvatic, deoarece nimic din ceea ce va fi descoperit nu va fi scos la suprafaţă, totul va rămâne acolo în scop turistic. Descoperirile au fost făcute în cadrul unui proiect romano-bulgar, a cărui valoare este de 1,5 milioane de euro, fonduri europene. Contribuţia celor două ţări vecine este de aproape 2 sute de mii de euro.
La vară când vor intra în hotel, turiştii vor găsi pliante cu oferta cluburilor de scufundare, care se vor ocupa de turismul la epave.

Epave sunt pe tot litoralul românesc, de la cazinoul din Constantă până la Vama Veche. Iar fauna este cu adevărat spectaculoasă: calcani, pisici de mare, meduze uriaşe şi căluţi de mare. În apă se va intra numai alături de instructor, în cazul amatorilor. Alternativa ar fi să urmaţi un curs ce costa între 800 şi 1200 de lei şi să obţineţi brevet de scafandru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here