Schimbarea temperaturilor și vremea rece este un motiv de îngrijorare în plus, dar mai ales dacă sunteți părinți și aveți copiii cu o sensibilitate accentuată în fața diferiților viruși sau bacterii. Stresul, colectivitatea dar și igiena precară duc la scăderea imunității.
Suplimentele și vitaminele sunt doar 2 elemente care pot asigura necesarul pentru o imunitate și o siguranță împotriva virușilor. Cele mai eficiente metode prin care poți crește imunitatea sunt: o alimentație sănătoasa, bogată în fructe și legume, suplimentele nutritive, activitate fizică regulată, somnul sau odihnă și igiena intimă și spălatul pe mâini.
Recomandarea speciliștilor este ca imunizarea să înceapă din primele luni de toamnă pe o perioadă de 3 sau 6 luni.
“Este important să începem imunizarea cu luna septembrie, atât copiii dar și adulții. În literature de specialitate se recomandă începerea imunizării din luna septembrie până în luna martie. În funcție de istoricul pe care o persoana l-a avut imunizarea se face pe 3 sau 6 luni. Dacă ați avut anul trecut multe răceli, viroze successive este indicat ca imunizarea să înceapă cât mai devreme ”, spus Oana Gheorghiu, director farmaceutic.
La adulți, pentru imunizare, se pot administra și produse homeopate, o data pe săptămână. Spălatul pe mâini, folosirea batiste unice dar și o atenție sporită cu cine intrăm în contact ne poate salva de răceli.
În orice anotimp copilul, dar și noi ca adulți, să avem o dietă echilibrată, bogată în vitamine și minerale.
Pentru a vă apăra de infecţiile de sezon recomandat este să urmaţi o cură cu probiotice şi prebiotice timp de o lună. Un pliculeţ cu probiotice şi prebiotice luat în fiecare dimineaţă, înaintea micului dejun, reprezintă un veritabil scut de apărare împotriva virozelor, otitelor sau infecţiilor gastrointestinale.
“Probioticele sunt microorganisme care trăiesc în organismal nostru, în special la nivel intestinal. Ajută la susținea sistemului imunitar și este foarte important să fie administrat atât pentru menținerea unei stări de bine cât și pentru imunizarea organismului. Probioticele se administrează în special în momentul administrăriii unui antibiotic ”, a adăugat Oana Gheorghiu, director farmaceutic.
Și odihna este are un rol deosebit de important pentru un sistem imunitar eficient. Recomandat este să aveți un program de somn de la care să nu vă abateti, deoarece cu cât lipsa somnului este mai mare, cu atât vulnerabilitatea în fața diferitelor afecțiuni va crește.