Ce ați zice dacă în piețe s-ar găsi păstăi de aproape un metru lungime, dovleci de doi metri ori castraveți cu forme nemaiîntâlnite? Sigur ați crede că provin de pe altă planetă. Cel puțin asta spun legumicultorii care văd pentru prima oară noile creații în materie de horticultură ale cercetătorilor din Buzău.
Cercetătorii stațiunii legumicole Buzău au reușit ca după cercetări care durează de mai bine de 20 de ani, să aclimatizeze în sere și solarii câteva soiuri de legume exotice cu forme și dimensiuni nemaiîntâlnite. Dovleacul „șarpe” este una dintre legumele minune.
Dovleacul “șarpe” este un soi foarte valoros, datorită compoziției sale bogate în sodiu, potasiu, elemente nutritive și vitamine.
Dintre legumele experimentale din serele stațiunii se remarcă un soi de castravete ce îşi are originile în Mexic şi care este un remediu natural pentru diabet, deoarece este plin de substanţe benefice.
Chiar și fasolea a fost obiect de studiu pentru cercetătorii buzoieni. În câțiva ani de încrucișări, au ajuns să cultive acum plante cu păstăi de aproape un metru lungime.
Cercetările care au început cu peste un deceniu în urmă reprezintă o premieră pentru România dar sunt deocamdată secrete. Horticultorii buzoieni de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Legumicolă promit că în cel mult doi ani, noile soiuri de legume vor fi omologate și apoi lansate pe piață.