Într-un județ unde nu există nicio pârtie de schi sau un parc acvatic, desi astfel de investitii ar fi binevenite si profitabile, Ministerul Turismului propune înființarea unei baze Spa- Welness. Este vorba depre unul dintre cele 142 de proiecte de investiții cuprinse în Master planul pentru turism, prin care statul roman incearca sa revitalizeze turismul si sa atraga cat mai multi turisti straini. Constructia unei baze Spa- Welness în stațiunea buzoiana este insa cel putin ciudata in conditiile in care la Sarata Monteoru exista déjà un astfel de centru. Mai mult, statiunea Sarata Monteoru este singurul obiectiv turistic din judet in care au fost investite sume importante in ultimii ani.
Guvernul a aprobat săptămâna trecută un proiect de hotărâre prin care a fost actualizat Master planul pentru turism pentru următorii ani. Nu mai puțin de 142 de proiecte de investiții sunt cuprinse în lista prezentată de Ministerul Turismului, cu scopul dezvoltării turismului balnear. În județul Buzău, doar stațiunea Sărata Monteoru ar putea beneficia de fonduri în următorii ani din partea Guvernului, deși autoritățile buzoiene au propus Executivului nu mai puțin de 50 de proiecte de investiții. La Monteoru, se prevede finanțarea unor proiecte privind înființarea unei baze Spa- Welness, precum și redeschiderea unor bazine mai vechi cu apă sărată. 70 la sută va fi contribuția Guvernului, restul de 30 la sută revenind autorităților locale. Nu aceste proiecte ar putea însă relansa turismul la Sărata Monteoru, mai ales că stațiunea dispune deja de centre SPA și Wellnes care beneficiază de dotări de ultimă oră, dar și bazine cu apă sărată. Mult mai potrivita ar fi fost constructia unui Aqua park sau a unor locuri de distracție pentru copii și tineri. Chiar și autoritățile din zonă afirmă că stațiunii îi lipsesc acele baze de agrement, unde turiștii se pot distra după ședințele de tratament.
În viitorul apropiat, la Sărata Monteoru va fi amenajat, totuși, un parc de agrement, cu locuri de joacă pentru copii și aparate de fitness din banii alocati de autoritatile buzoiene.
Investițiile preconizate în stațiunea buzoiană prin master-planul de turism sunt de neînțeles și în condițiile în care Sărata Monteoru a beneficiat constant, în ultimele două decenii, de fonduri atât din partea Consiliului Județean Buzău, cât și a Primăriei Buzău, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Sărata Monteoru”. Asta, în detrimentul altor zone din județ, cu un potențial turistic mult mai mare. Un exemplu ar fi orașul Nehoiu în Munții Buzăului, o zonă extrem de pitorească, dar lăsată de izbeliște, acolo unde s-ar fi putut aloca fonduri pentru construirea unei pârtii de schi, o investiție care ar fi nu doar binevenită, ci și foarte profitabilă.