Fostul spital Brătianu la un pas de reabilitare

0
1432

Lăsat în paragină de ani buni, un simbol al municipiului Buzău, va prinde din nou viaţă. Este vorba despre clădirea  fostului Spital Brătianu din Buzău, care ar urma să fie reabilitat cu bani europeni și transformat în Centru Muzeal.  Contractul de finanţare cu fonduri europene se află pe masa Ministerului Dezvoltării şi Fondurilor Europene şi va fi semnat, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

După 1989, toate tentativele de scoatere din ruină și reabilitare a clădirii fostei secții ORL a Spitalului Județean  Buzău de pe bulevardul Nicolae Bălcescu s-au soldat rând pe rând cu eșecuri. Transformarea acestei clădiri într-un  centru muzeal, propunere înaintată de Consiliul Județean Buzău, proprietarul imobilului, s-ar putea însă materializa cât de curând, cu fonduri europene. Contractul de finanțare al proiectului ce privește reabilitarea fostului Spital Brătianu se află pe masa Ministerului Dezvoltării și Fondurilor Europene, urmând ca el să fie semnat săptămâna viitoare.

“Clădirea se va reabilitată. Acolo pot avea loc tot felul de manifestări. Curtea va fi cu totul altfel, va fi o curte deschisă. Va fi un parc și se pot face multe manifestări,” spune Petre Emanoil Neagu – președinte CJ  Buzău.

Proiectul de transformare a Spitalului Brătianu într-un centru muzeal este eligibil, iar imediat după semnarea contractului vor începe procedurile de licitaţie. În prezent, clădirea este declarată monument istoric și se află în administrarea Consiliului Județean Buzău.

“Încep licitațiile, iar ca să scurtăm timpul, va fi o licitație proiectare – execuție. Altfel dacă facem întâi proiectarea și după aceea să scoatem la licitație, execuția va dura foarte mult timp. ” a adăugat Petre Emanoil Neagu – președinte CJ  Buzău.

Piatra de temelie a Spitalului IC Brătianu din Buzău a fost pusă în anul 1895. Un an mai târziu, clădirea era gata, iar spitalul a fost inaugurat. A fost cel mai mare spital din municipiu pană în anii 1970, cand, odată cu deschiderea Spitalului Judeţean Buzău, Brătianu a devenit secţie exterioară a acestuia, deservind ortopedia, ORL-ul şi dermato-venericele. În momentul în care a fost dat în folosință, spitalul „Brătianu” a avut 30 de paturi şi a funcţionat ca spital mixt. Mai apoi, clădirile sale au fost folosite pentru tratarea bolilor care necesitau o rezolvare chirurgicală, de ochi, dar şi ca maternitate. Ultima dată, spitalul a fost renovat în 1935, când s-a construit un etaj în partea centrală a clădirii principale. Dupa Revoluție, clădirea a fost total dată uitării.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =