Nico spune că a moştenit pasiunea pentru gastronomie şi talentul de la mama și bunica lui, gospodine desăvârșite, care găteau întotdeauna cu placere. Nicolae Lontraş, alintat de toţi prietenii şi cunoscuţii Nico Lontras, a lucrat ultima dată la un restaurant bine cotat din Norvegia, după ce anterior, și-a demonstrat talentul culinar în Irlanda și Estonia. De 3 ani, Nico a revenit în țară, unde și-a propus să promoveze în altă manieră produsele tradiționale, printr-un turneu susținut de o firmă producătoare de produse de panificaţie, patiserie și deserturi congelate.
Creativitate, finețe, simplitate și verde! Acestea sunt trendurile în realizarea plaitingurilor în acest an, recomandate de Chef Nico Lontras în cadrul unui show de gastronomie găzduit de una dintre pensiunile stațiunii Sărata Monteoru, județul Buzău.
Aici chef Nico Lontras a descoperit poveștile cafelei de Marghiloman, a cârnaților de Pleșcoi, a Tămâioasei buzoiene și a lobodei culese dimineața devreme, bogată în vitamine și minerale.
Secretele preparatelor inventate de Nico au fost deliciul show-ului culinar. Experiența sa de îmbinare a gusturilor diferite cu meniurile tradiționale din fiecare țară în care a lucrat reprezintă acum cartea sa de vizită.
Curioșii veniți din alte județe au gustat tot ceea ce a ieșit din mâna top chefului, inclusiv preparatele mediteraneene, considerate unice și cu un gust deosebit. Caracatița cu piure de țelină, creveți în sos mediteranean cu fenicul și ierburi de Provence, scoicile în sos de lapte de cocos cu coriandru și jullien de legume, ceafă de porc gătită lent cu piure de cartofi mov și glazură de gulaș sau fleica de porc cu piure de cartof dulce și dulceață de Pleșcoi, au delectat papilele gustative într-o manieră inedită, au stârnit aplauze, solicitări de secrete, autografe și poze de colecție.
Pe final, top cheful a oferit asistentei și câteva sfaturi privind trendurile aranajamentelor la evenimentele private sau chiar în meniurile locațiilor cu pretenții și clienți selecți. El a explicat că totuși este nevoie de o reinventare în bucătăria românească, de o îmbunătățire a preparatelor noastre tradiționale, pentru a ne alinia cu pretențiile europene în materie de gastronomie.