Sărbătoarea de Buna Vestire, prăznuită pe 25 martie, marchează momentul în care Maica Domnului a fost înştiinţată de către Arhanghelul Gavriil că Dumnezeu a ales-o ca Fiul Său să se întrupeze din ea pentru mântuirea neamului omenesc.
Buna Vestire este unul din cele mai vechi praznice închinate Maicii Domnului. Data acestei sărbători a variat la început. Unii o sărbătoreau în Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar în unele Biserici din Apus, precum cele din Spania, Galia si Milano, Buna Vestire s-a sărbătorit pe 18 decembrie. În Răsărit, data serbării s-a generalizat pe 25 martie, odată cu stabilirea datei de 25 decembrie pentru praznicul Naşterii Domnului. În Apus, acest lucru s-a petrecut abia în secolul al XI-lea.
De Buna Vestire, avem dezlegare la peşte. Această dezlegare este acordată pentru orice zi a săptămânii, chiar şi atunci când Buna Vestire ar fi prăznuită într-o zi de miercuri sau vineri.
În această zi, cunoscută în tradiţia populară şi sub denumirile de Blagoveştenie sau Ziua Cucului, oamenii nu au voie să se certe, acesta fiind considerat un mare păcat. Străbunii credeau că cine se ceartă în această zi va avea necazuri tot anul.
În Bucovina nu se pun ouă la cloşcă de Buna Vestire, iar gospodinele din Maramureş adună lucrurile care nu mai sunt de folos de prin curţi şi le dau foc. O altă tradiţie spune că în această zi este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor.
Tot astăzi, în oraşele României şi Republicii Moldova, preoţii îi cheamă pe credincioşi să participe la „Marşul pentru viaţă”, care reprezintă un apel pentru stoparea practicii avortului.