UPDATE: CCR RESPINGE ȘI SESIZAREA AVOCATULUI POPORULUI PRIVIND NECONSTITUȚIONALITATEA ORDONANȚEI 13

0
1366

CCR a decis: sesizarea Avocatului Poporului este inadmisibilă, întrucât a rămas fără obiect după abrogarea Ordonanței 13. Între timp, însă, Ordonanța 14 care prevede abrogarea celebrei Ordonanțe de modificare a Codurilor penale, nu a fost dezbătută în Parlament și, în eventualitatea că aceasta ar fi respinsă, Ordonanța 13 poate intra în vigoare.

 

Sesizarea Avocatului Poporului vizează atât forma OUG 13, cât şi prevederile ei, fiind ridicate critici diferite faţă de cele formulate de CSM şi preşedintele Iohannis, care au fost respinse miercuri de Curte. Avocatul Poporului a contestat şi mai multe dintre prevederile ordonanţei, una dintre ele fiind introducerea pragului de 200.000 de lei, stabilit arbitrar, pentru ca o faptă de abuz în serviciu să fie considerată infracţiune. Ciorbea consideră că şi unele articole din lege ca sunt neclare sau contrare altor decizii ale CCR.

Întrucât Ordonanța 13 a fost însă abrogată, este foarte posibil ca CCR să-şi decline competenţa pe sesizarea Avocatului Poporului, pe motiv că nu mai este de actualitate. Între timp, Curtea Constituțională a României a rămas în pronunțare, astăzi, asupra sesizării Avocatului Poporului privind neconstituționalitatea Ordonanței de Urgență a Guvernului 13/2017, referitoare la modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

51 + = 61