Curtea Constituțională a României a admis obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Conform președintelui CCR, Valer Dorneanu, „Curtea a admis excepția de neconstituționalitate și a admis că legea este neconstituțională cel puțin din două mari motive. Primul este încălcarea gravă a principiului bicameralismului, în sensul că de la propunerea legislativă care a început la Senat și până la actul adoptat de Camera decizională există o diferență substanțială. Senatul a adoptat legea în formula pe care au redacta-o inițiatorii, iar la Camera Deputaților au fost modificate practic aproape toate articolele. Or, potrivit practicii noastre constante, atunci când se schimbă soluțiile substanțiale, se consideră că s-a încălcat principiul bicameralismului”, a anunțat șeful CCR, Valer Dorneanu.
Proiectul de lege adoptat în Parlament, care se referea la conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării, a fost contestat de Guvernul Cioloș la CCR, premierul motivând că ”Guvernul a atacat legea la CCR pentru clarificări, nu pentru că este împotriva ei”.
Legea privind conversia creditelor în franci elvețieni a fost adoptată de Camera Deputaților în octombrie 2016 și, potrivit actului normativ, creditele în franci elvețieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului, în baza unui act adițional. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credințe și diligențele profesionale, astfel încât obligațiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator.