Compania de Apă Buzău a trimis, în urmă cu puţin timp, tuturor redacţiilor locale următorul comunicat de presă:
„În urma adoptării Hotărârilor nr. 26 si 27/02.02.2017 ale Consiliului Local al Municipiului Buzău, Biroul de Presă al Companiei de Apă SA Buzău este abilitat să comunice următoarele:
Continuând şirul ilegalităţilor iniţiate în iulie 2016, prin hotărârile 108 si 109, şi întărite în septembrie 2016, prin hotărârile 165 şi 166, primarul Constantin Toma a iniţiat şi trecut prin Consiliul Local Municipal hotărârile nr. 26 şi 27/02.02.2017. Cele două hotărâri vizează schimbarea abuzivă a conducerii companiei și modificarea actului constitutiv.
Hotărârile enunţate mai sus sunt ilegale şi abuzive, întrucât încalcă în mod evident prevederile cadrului legal instituţional în care funcţionează operatorii regionali. De asemenea, ele încalcă angajamentele asumate de municipalitate în momentul accesării programelor finanţate din bani europeni. Din aceste considerente, Compania de Apă Buzău va depune la Directia Nationala Anticorupţie, luni, o nouă sesizare penală pentru abuz în serviciu primarului municipiului Buzău.
Precizăm că la DNA se află deja în lucru un alt dosar constituit ca urmare a plângerii penale pentru abuz în serviciu, depusă împotriva primarului Municipiului Buzău în cursul anului 2016.
Mentionăm că Hotărârile Consiliului Local al Municipiului Buzâu nr. 165 şi nr. 166 din 13 septembrie 2016 au fost atacate în contencios de către Compania de Apă Buzău şi că Ministerul Fondurilor Europene, ANRSC si BERD au transmis deja puncte de vedere oficiale privind încălcarea, prin adoptarea acestor hotărâri, a cadrului legal în vigoare aplicabil şi consecinţele grave ce decurg din acestea, respectiv rambursarea fondurilor europene deja investite şi pierderea finanţărilor ce vor urma în exerciţiul 2014 – 2020, în valoare de peste 200 de milioane de euro.”
BIROUL DE PRESA
Conflictul dintre cele două instituţii a fost generat de adoptarea a două hotărâri ale Consiliului Local al Municipiului Buzău, datând de la jumătatea anului trecut, ambele având în vedere modificarea actului constitutiv al Companiei de Apă. Judecătorii de la Curtea de Apel Ploieşti au admis recursul formulat de municipialitatea buzoiană şi au casat hotărârea Tribunalului Buzău, care dăduse câştig de auză Companiei de Apă.