Ameninţări incredibile şi presiuni la adresa Justiţiei din partea primarului de Buzău, Constantin Toma, la scurt timp după ce instanţa Tribunalului Buzău a anulat hotărârea Consiliului Municipal, prin care ar fi fost concediaţi 323 de poliţişti locali. Referindu-se la judecătoarea care a judecat cazul şi pronunţându-i chiar numele, într-o conferinţă de presă, Constantin Toma, a declarat că ea se face vinovată de stoparea investiţiilor în municipiul Buzău. El a precizat că, prin sentinţa judecătoarei, bugetul local va fi grav afectat, deoarece Primăria va trebui să suporte în continuare salariile poliţiştilor locali, dar va plăti şi agenţii de pază pentru şcoli, potrivit contractelor deja încheiate. Constantin Toma a spus că nu va renunţa la contractele cu firmele de pază, fără să explice, însă, de ce a semnat aceste contracte înainte de propuntarea instanţei şi de ce nu le poate anula.
Cu adevărat grav este însă atacul primarului de Buzău la adresa magistratului Tribunalului Buzău, căruia îi imputa devalizarea bugetului local şi îl supune oprobiului public, indicându-l drept vinovat într-o cauza în care numai Justiţia putea să se pronunţe. Ba mai mult, cu o atitudine de dispreţ total faţă de lege şi respectarea ei, dar şi faţă de banul public, Constantin Toma a declarat că va ordona ca cei peste 320 de poliţişti locali să păzească doar Tribunalul Buzău, zi şi noapte. Astfel de afirmaţii nu sunt doar un act de intimidare la adresa magistratului incriminat de primar, ci şi dovada clară în ceea ce priveşte modul în care Constantin Toma înţelege să administreze oraşul. Dacă până mai ieri, edilul Buzăului justifica decizia de concediere a celor 323 de poliţişti locali prin economiile care s-ar fi realizat la bugetul local, de acum încolo, Primăria va plăti dublu pentru aceleaşi servicii şi fără să utilizeze în mod util forţa de muncă reprezentată de agenţii de pază ce ar fi fost disponibilizaţi.
Ciudat este şi că primarul Buzăului nu explică de ce nu poate anula contractele cu firmele de pază pentru şcoli, pe baza unei sentinţe judecătoreşti, dar şi-a însuşit imediat un raport al Curţii de Conturi care considera că angajarea celor peste 300 de poliţişti locali ar fi fost ilegală.
Un alt aspect pe care Constantin Toma îl insinuează, ocolind în mod evident adevărul, se referă la economiile care s-ar fi făcut odată cu disponibilizarea poliţiştilor locali, economii cu care s-ar fi realizat ample lucrări de asfaltare. În mod real, concedierea poliţiştilor locali nu ar fi produs economii însemnate, deoarece plata agenţilor de pază pentru şcoli ar fi fost făcută tot de Primărie. De asemenea, în mod intenţionat, edilul nu specifică sumele necesare lucrărilor de asfaltare, care, chiar şi în cazul unei singure străzi, implică cheltuieli uriaşe.
Ultimele declaraţii ale primarului Constantin Toma, atitudinea sa sfidătoare faţă de cei care nu i se supun, dar şi atacul incredibil lansat la adresa Justiţiei, nu pot însă justifica incapacitatea edilului de a administra oraşul. În acest moment, Buzăul este probabil cel mai trist şi cel mai cenuşiu oraş care aşteaptă sărbătorile de iarnă: pe străzi nu a fost instalat niciun ornament sau instalaţie de iluminat, iar “vestitul” Târg de Iarnă din Piaţă Dacia este un monument de kich şi prost gust. Sărbători fericite cu domnul Constantin Toma!