Autor: Tatiana Botiță
29 de mii de persoane din județul Buzău au diabet zaharat. Potrivit specialiștilor alimentația haotică și stresul sunt principalii factori ai acestei afecțiuni tot mai des întâlnită. Mai grav este faptul că lunar apar alte cazuri noi. Medicii de specialitate sunt îngrijorați de faptul că diabetul zaharat afectează tot mai mult tinerii şi copii. ,, Trag acest semnal de alarmă pentru că la nivel de județ, la nivel de Buzău numărul persoanelor cu diabet zaharat diagnosticați și înregistrați a ajuns la o cifră destul de mare de 29 de mii” a explicat șeful Secției Diabet și Nutriție Buzău, doctor Dana Marinescu.
Pentru a trage un semnal de alarmă asupra problemelor cu care se confruntă comunitatea bolnavilor de diabet, luni, 14 noiembrie, de Ziua Mondială a Diabetului, la un mall din Buzău, se vor efectua teste pentru măsurarea glicemiei, a greutăţii şi a tensiunii arteriale. Scopul campaniei este identificarea din timp a persoanelor care prezintă risc crescut de diabet. Tot în cadrul acestui eveniment, luni seara, clădirea Palatului Comunal va fi lumintă în albastru. Emblema Zilei Mondiale a Diabetului este un cerc albastru – simbolul international pentru diabetul zaharat. Ziua Mondială a Diabetului este sărbătorită în fiecare an la 14 noiembrie și marchează ziua de naștere a lui Frederick Banting care, împreună cu Charles Best, a elaborat prima idee care a dus la descoperirea insulinei în 1922.
Diabetul este o boală cronică ce apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Hiperglicemia sau nivelul ridicat de zahăr din sânge este un efect al diabetului zaharat necontrolat. De-a lungul timpului, diabetul poate afecta inima, vasele de sânge, ochii, rinichii și nervii. O dietă sănătoasă, activitatea fizică regulată, menținerea unei greutăți corporale normale și evitarea consumului de tutun pot preveni sau întârzia instalarea diabetului de tip 2.