Autor: Tatiana Botiță
Ora de iarnă se aplică în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie. În anul 2016, trecerea la ora de iarnă va avea loc în 30 octombrie, respective peste o săptămână. Specialiștii consider că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă, deoarece trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.
Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonal responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului. Trecerea la ora de iarnă poate declanșa scăderea vigilenței și chiar oboseală accentuată. Studii recente au arătat că schimbarea orei poate afecta în cazuri extreme sănătatea mintală. În sezonul rece, numeroase persoane sunt afectate de diminețile întunecate și friguroase.
Important este să nu ne lăsăm influenţaţi de schimbarea orei, ci să tratăm totul ca atare. Anumite persoane îşi tulbură ritmul de somn, dar nu este o problemă cu adevărat, spun medicii psihiatri. Lumina, atât cea naturală, cât și cea artificială, este principalul factor care afectează calitatea somnului. Astfel, lunile mai întunecate din sezonul rece sunt ideale pentru un somn odihnitor.