JUDEȚUL BUZĂU ARE O NOUĂ ECHIPĂ DE FOTBAL FEMININ – A.C. ONIX RÂMNICU SĂRAT

0
2012

Autor: Leonard Bunilă

     Peisajul fotbalistic buzoian s-a îmbogățit, din această vară, cu o nouă echipă! Este vorba ce clubul Atletic Club Onix Râmnicu Sărat, grupare feminină înființată în urmă cu trei luni și care evoluează în liga a doua de fotbal feminin. Jucătorul Olimpiei Râmnicu Sărat, Leontin Chiorpec, este – alături de Marius Musceleanu, fostul antrenor al grupării Viitorul Buzău – unul dintre cei doi antrenori ai formației  râmnicene de fotbal. În cadrul următorului interviu Leontin Chiorpec povestește culisele înființării la Râmnicu Sărat a unei echipe de fotbal feminin, cine finanțează echipa dar și ce jucătoare surpriză fac parte din lotul A.C. Onix.

Reporter: De unde a apărut ideea înființării unei echipe de fotbal feminin la Râmnicu Sărat?

Leontin Chiorpec: La acest proiect ne-am gândit încă de anul trecut, iar cel care a venit cu ideea înființării unei echipe de fotbal feminin la Râmnicu Sărat a fost domnul profesor Silviu Andreiu. La început totul părea mai degrabă o glumă, dar analizând mai bine, ne-am dat seama ca ar fi ceva frumos, ceva nou pentru oraș, o premieră – prima echipă de fotbal feminin din istoria orașului. Un plan îndrăzneț  pe care l-am pornit în urma unei discuții  alături de Silviu, am dezvoltat-o împreună cu Florin Ceparu, vicepreședintele A.C. Onix, luând decizia de a porni la drum. Club găsisem, ne mai trebuiau jucătoare. Zis și făcut. La scurt timp am luat legătura cu dl. Marius Musceleanu, antrenorul echipei Viitorul Buzău, i-am prezentat tot ce ne doream să facem la Râmnicu Sărat și i-am propus să vină alături de noi împreună cu jucătoarele din Buzău, cunoscând în prealabil faptul că dumnealui întâmpină greutăți în a mai continua în noul sezon, și uite așa visul nostru devenea realitate. Astfel a luat ființă echipa de fete Atletic Club Onix Râmnicu Sărat.

Rep.: Cine se ocupă de echipă, la nivelul conducerii tehnice și administrative, și ce în ce ligă evoluează A.C. Onix?

L.C.: De conducerea clubului se ocupa domnul  dl. Volodea Mateevici (președinte), Florin Ceparu (vicepreședinte) și Silviu Andreiu (director executiv) în timp ce alături de mine, în calitate de antrenor principal, este dl. Marius Musceleanu, care a acceptat invitația de a fi parte din noul proiect A.C. Onix. În ceea ce privește nivelul la care activăm, este vorba despre Liga a 2-a,  inaugurată anul acesta de către FRF, la care iau parte 8 echipe: Baia Mare (cu două echipe), Onești, Reșita, Drobeta Turnu Severin, Arad, Roman și, evident, Râmnicu Sărat.

1Rep.: Cât timp v-a luat să formați lotul de care dispuneți acum și cum a funcționat sistemul de selecție a jucătoarelor?

L.C.: Ne putem considera norocoși, deoarece nu ne-a fost foarte greu să găsim jucătoare. Marea majoritate au fost transferate de la echipa Viitorul Buzău, lotului alăturându-se și câteva jucătoare din Râmnicu Sărat. Totodată, pregătirea echipei pentru noul sezon a început la finalul lui august, timp în care ne-am implicat continuu atât în a stabili toate condițiile necesare participării în Liga a II-a, cât si conturării lotului. De asemenea, fiind la început, am folosit timpul și pentru a ne distribui sarcini care mai departe ne-au făcut activitatea mai ușoară astfel încât astăzi fiecare dintre noi, cei implicați, știm exact ce trebuie să facem în perioada anterioară jocurilor. E o provocare pe care am acceptat-o, așa că trebuie să reușim!

Rep.: Cum stă echipa din punct de vedere financiar? Mai exact, cine susține financiar acest proiect?

L.C.: În momentul de față, situația financiară este una stabilă. Suntem bucuroși că alături de noi este domnul Gheorghe Bogdan (SC Geda com) cel care ne-a oferit un sprijin substanțial până în prezent și căruia trebuie sa îi mulțumim pentru încrederea oferită proiectului nostru, un om pasionat de sport împreună cu care am pornit pe acest drum cu încredere și responsabilitate. Domniei sale i se alătură dl. Dan Holban, cel care ne-a pus la dispoziție complexul sportiv Bella Italia, acolo unde disputăm meciurile de pe teren propriu, un sprijin de asemenea fundamental, baza Bella Italia constituind în prezent cel mai accesibil și plăcut loc în care o dată la două săptămâni, râmnicenii pot viziona jocurile de fotbal feminin ale echipei noastre.

4Rep.: Câte jucătoare fac parte din lotul A.C. Onix și care este media de vârstă a echipei?

L.C.: În momentul de față avem 20 de jucătoare, iar numărul fetelor interesate de fotbal crește de la o săptămână la alta. Simțim, odată cu implicarea în proiect, cum fotbalul feminin a avut un impact pozitiv. Lumea e curioasă și interesată să vadă și altceva, ceva nou, ceva nemaivăzut. Obiectivul nostru pe termen scurt si mediu este acela de a înființa o echipă de junioare cu care să evoluăm în competițiile naționale, pentru că mai departe, în perspectiva următorilor 3 – 4 ani să avem posibilitatea de a promova către echipa de senioare cât mai multe râmnicence. Spre bucuria noastră, săptămâna trecută, au participat la antrenament și trei fete de 11-12 ani. La polul opus, din lot fac parte și pugilistele Steluța Duță și Mariana Răducan, două fete de caracter și cu adevărate veleități fotbalistice. Media de vârstă a echipei este de 19-20 de ani.

Rep.: Ce obiectiv v-ați propus la începutul acestui sezon și cum a fost debutul de campionat? Sunteți mulțumit de rezultatele obținute?

L.C.: În acest sezon ne dorim o clasare în primele trei locuri. Suntem mulțumiți de lot, avem jucătoare bune, cu calitate, dar și cu experiență, majoritatea dintre ele evoluând și în ligile superioare, ceea ce ne face să credem că vom reuși să ne atingem obiectivul.  Până în momentul de față, s-au disputat trei etape. În prima etapă, am jucat în deplasare, la Roman (2-2), a urmat victoria din etapa a doua, acasa, cu Atletic Drobeta Turnu Severin (2-0), iar duminica am evoluat în deplasare împotriva echipei FC Onești (0-0), un meci dominat de clar de noi din primul până în ultimul minut, cu foarte multe ocazii de gol. Pentru început, suntem mulțumiti și ne dorim ca jocul echipei să crească de la meci la meci.

Rep.: Cât de greu este să antrenezi o echipă de fotbal feminin? Există diferențe în abordarea antrenamentelor, în comparație cu echipele de băieți?

L.C.: Pentru mine este ceva nou să antrenez o echipă de fotbal feminin. E un pic mai greu, e diferit, deoarece se simte lipsa junioratului, însă, spre surprinderea mea, fetele sunt foarte determinate, au plăcerea de a juca fotbal și sunt foarte receptive la tot ceea ce se întâmplă în jur. E un proces în care încercăm să îmbunătățim continuu, pentru ca imboldul motivațional să fie deosebit de important, mai ales în abordarea meciurilor.

Rep.: Sunteți antrenor la echipa de fete A.C. Onix dar și jucător al Olimpiei. Care dintre cele două meserii vă aduce mai multe satisfacții, cea de antrenor sau cea de jucător?

L.C.: Consider că viața de sportiv este cea mai frumoasă, iar cele mai plăcute momente le-am petrecut pe terenul de fotbal, fie la Olimpia, fie la campionatele de minifotbal, acolo unde am reușit să câstig și trofee importante. E o senzație deosebită, sunt trăiri pe care nu le poți uita și de care îți aduci aminte cu mare drag. Însă, în momentul de față mă gândesc mai mult la cariera de antrenor, e o nouă provocare, e ceva ce mă reprezintă.

leontin-chiorpecRep.: În majoritatea țărilor europene, fotbalul feminin a luat amploare în ultimii ani. În România, care este nivelul fotbalului feminin?

L.C.: Din păcate, nivelul actual al fotbalului feminin din România este unul relativ scăzut, în cadrul FRF fiind afiliate în jur de 30-40 de echipe, însă sunt semne îmbucurătoare ce vin mai ales din partea sectorului privat, deoarece trebuie să acceptăm că vremea susținerii echipelor exclusiv de către stat a trecut, iar atragerea de investitori care să creadă în astfel de proiecte reprezintă soluția continuității ce naște posibilitatea de a programa o activitate cu finalitate în 4-5 ani. Ne dorim ca în următorii ani fotbalul feminin să cunoască o dezvoltare cât mai accelerată și sperăm ca Râmnicu Sărat să reprezinte, pe viitor, un etalon pentru orice alt club ce își dorește performanță. Nimic însă nu va fi de pe o zi pe alta. Avem nevoie de răbdare, rutină, o programare corecta a resurselor, timpului și apoi ne putem gândi și mai sus!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 62 = 63