PROIECTE DE LEGI DE MODIFICARE A CODULUI MUNCII PRIVIND ANGAJAȚII. VEDEȚI DESPRE CE ESTE VORBA

0
1415

Autor: Newss.ro

      Deputatul PSD Andrei Valentin Sava a depus la Senat un proiect de lege potrivit căruia angajaţii salariaţii au dreptul la o pauză de masă, cu o durată de cel puţin 60 de minute, după minim 4 ore consecutive de muncă şi maxim 6 ore. De asemenea, salariații ar mai putea beneficia și de alte pauze de recreere a căror durată şi frecvenţă care vor fi stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

      În expunerea sa de motive, demnitarul a explicat că după 6 ore de muncă, randamentul fiecărui angajat scade, iar aportul alimentar este vital pentru revigorarea organismului. Totodată, inițiatorul proiectului este de părere că angajatorii trebuie să fie din ce în ce mai responsabili în relaţia cu angajaţii şi să se preocupe de asigurarea unor condiţii sănătoase de muncă.

    Potrivit unui alt proiect de lege depus la Senat, deputatul social-democrat propune şi modificarea Codului Muncii pentru ca orice companie cu peste 100 de angajaţi, companiile de producţie, precum şi cele care presupun lucrul în medii solvente şi toxice, indiferent de numărului de angajaţi, să fie obligate să pună la dispoziţia angajaţilor săi, cantine, săli de mese sau chicinete pentru servirea mesei în timpul pauzei de masă, în condiţii de igienă şi sănătate.

    Conform acestei noi inițiative legislative, spațiile special amenajate trebuie să fie dotate cu utilităţi pentru depozitarea alimentelor şi încălzirea lor, iar angajatorul este răspunzător de calitatea şi siguranţa alimentelor comercializate în incinta cantinelor puse la dispoziţia angajaţilor cât şi de repararea ori înlocuirea echipamentelor de depozitare şi de încălzire a mâncării în cazul defectării acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rezolvă Captcha 8 + 2 =