BREAKING NEWS: DIRECTORUL SPITALULUI JUDEȚEAN CONSTANȚA REȚINUT DE PROCURORII DNA

0
1446

Autor: Newss.ro

       Doctorul Dănuț Căpățînă, directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța a fost reținut, miercuri, 18 mai, de procurorii anticorupție, după ce acesta ar fi fost prins în flagrant delict în București, în momentul în care lua mită. Medicul, suspect de fapte de corupție, într-un dosar care vizează achiziţii publice, a fost dus pentru audieri, la sediul din capitală al Direcției Naționale Anticorupție. Pe numele acestuia a fost emisă o ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pentru infracțiunea de  luare de mită, în formă continuată.

      În ordonanța procurorilor se arată că, în cazul medicului există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: ,,În perioada 2011 – 2015, între Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, reprezentat de inculpatul Căpățînă Dănuț, și o societate comercială s-au încheiat un acord cadru și mai multe contracte pentru prestarea serviciilor IT, constând efectiv în: oferirea suportului informatic pentru managementul activității (licențe de aplicații și diferite programe), disponibilitate volum de calcul și stocare date, asigurarea serviciilor de consultanță de specialitate privind implementarea sistemelor, mentenanță, configurarea și adaptarea în funcție de nevoile specifice ale spitalului și instruirea utilizatorilor. Valoarea totală a serviciilor ce urmau a fi prestate în cadrul acordului era de aproximativ 556.800 euro (fără TVA) – aproximativ 139.200 euro (fără TVA)/an.

          În același context, pentru „buna derulare” a contractelor și pentru a nu exista întârzieri la plata facturilor pentru serviciile prestate, inculpatul Căpățînă Dănuț a pretins și primit, lunar, cu titlu de mită, de la reprezentanții firmei respective (denunțători în cauză) inițial suma 2.300 euro, majorată ulterior la 2.900 euro. Plățile s-au făcut, la indicația inculpatului Căpățînă Dănuț, în baza unor contracte de „consultanță” încheiate de societatea respectivă cu două companii offshore, ce aparțineau managerului unității medicale, deși firma respectivă nu a beneficiat niciodată de asemenea de servicii. Astfel, în perioada 2012 – august 2015, inculpatul Căpățînă Dănuț a primit în modalitatea de mai sus suma totală de 77.412 euro la care se mai adaugă 8.000 euro primiți cash. În cursul lunii aprilie 2016, în contextul în care aceeași societate comercială se afla în negocieri cu Spitalul Clinic de Urgență Constanța în vederea încheierii unui nou contract, cu ocazia unei întâlniri, inculpatul Căpățînă Dănuț i-a amintit unuia dintre denunțători faptul că mai are de achitat o “datorie” de 50.000 euro. După ce au căzut de acord cu privire la suma și modalitatea de remitere, respectiv 25.000-30.000 de euro, plătibilă cash și în rate, inculpatul a pretins pentru derularea viitorului contract 10% din valoarea facturilor emise, respectiv suma de 1.300 euro/lună, față de procentul de 15% pretins anterior” se arată în comunicatul DNA.

       Miercuri,  18 mai 2016, Dănuț Căpățînă a fost surprins în flagrant delict de către procurorii anticorupție după ce a primit de la persoana denunțătoare 10.000 euro, reprezentând  o tranșă din „datoria” pretinsă. Medicul urmează să fie prezentat joi, 19 mai, Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Pe data de  4 noiembrie 2014, procurorii anticorupție l-au trimis în judecată pe Căpățînă, în calitate de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, pentru tentativă la abuz în serviciu, în legătură cu atribuirea unui contract de concesiune a serviciului de producție, distribuție și monitorizare oxigen medicinal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

73 + = 76