SEMNAL DE ALARMĂ TRAS DE ANSVSA

0
1198

Autor: Newss.ro

     Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor  a demarat luni, un Plan Național de Control, pentru a determina prevalența Escherichia Coli (E-coli) verotoxigenă în produse alimentare de origine animală. Acesta este este susţinut de către crescătorii de animale şi operatorii din industria alimentară de profil din România. Cu acest prilej, s-au dispus ,,prelevarea unui număr total de 1.096 de probe, dintre care:

  • 572 de probe din unităţi de abatorizare (316 de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi 256 de pe suprafaţa carcaselor de ovine);
  • 254 de probe vor fi prelevate din unităţile de vânzare cu amănuntul, carne şi produse din carne ( 44 de probe din carne tranşată de bovine şi ovine, 100 de probe din carne tocată bovine, ovină sau amestec şi 111 probe din carne preparată);
  • 270 de probe se vor preleva din lapte crud sau produse din lapte crud (104 probe din lapte crud sau lapte termizat, 80 de probe din produse din lapte crud, 86 de probe din produse din lapte pasteurizat)” se arată în comunicatul ANSVSA.

         Toate probele recoltate în cadrul Plan Național de Control vor fi transmise Institutului de Igienă şi Sănătatea Publică Veterinară pentru a fi analizate. Costurile acestor analize vor fi suportate din bugetul ANSVSA.

      ,,Decizia preşedintelui ANSVSA a fost luată pe baza unei analize de risc, elaborată şi finalizată recent de către specialiştii Autorităţii. Un argument în plus îl constituie şi apropierea sezonului estival, atunci când pe litoral sau în alte zone de interes turistic din ţară va creşte rulajul de marfă al unităţilor din industria alimentară şi afluxul de turişti  aflaţi în concediu şi copii aflaţi în vacanţă, în tabere şcolare. (…) pentru a avea eficienţă, toate acţiunile Autorităţii, de prevenire a contaminării produselor alimentare cu acest tip de bacterie patogenă, este imperios necesar, ca Direcţiile de Sănătate Publică să intensifice comunicarea publică, activităţile de informare şi educare a cetăţenilor privind normele de igienă şi măsurile pentru respectarea acestora, deoarece factorul uman este cheia prevenirii apariţiei acestui tip de îmbolnăviri. La fel de importantă, în acest sens, este colaborarea strânsă între toate instituţiile statului cu atribuţii şi responsabilităţi în protejarea sănătăţii publice. ANSVSA va face public, săpămânal, rezultatele analizelor pentru probele prelevate în cadrul acestui Plan Naţional de Control” menționează aceeași sursă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 40 = 50