Autor: Silvia Bunică
Sandu Miroiu alături de alți trei artiști aduc de luni, 25 aprilie în faţa iubitorului de artă din Buzău patru stiluri diferite, sub acelaşi acoperiş. Pe principiul că arta nu mușcă şi nu doare, ci te duce în visare, Sandu Miroiu împreună cu Șeila Raţiu, Emil Ciubotaru și Adrian Răceanu vă vor invita să evadaţi pentru câteva minute din treburile cotidiene.
Silvia BUNICĂ: Ce colaborare marchează această expoziţie şi cu ce ne putem delecta ochii pe 25 aprilie?
Sandu Miroiu: Este pentru prima dată când expunem împreună şi acest lucru nu face decât să mă bucure pentru că aducem în faţă iubitorului de artă buzoian patru stiluri diferite sub acelaşi acoperiş. Șeila Raţiu va aduce gingăşia, misterul şi sensibilitatea ei, Adrian Răceanu aduce suprarealismul, Emil Ciubotaru aduce în faţa buzoienilor tablourile în tehnica “vârf de cuţit” iar eu voi aduce grafica în aproape toate formele ei. Pot spune că, cei care ne vor vizita pe toată perioada expoziţiei vor avea surprize, expoziţia aceasta marcând începutul colaborării noastre. Un început frumos aş putea spune.
S.B.: Câte exponate vor fi şi câte îți aparţin?
S.M.: Cei care vor călca pragul expoziţiei noastre se vor delecta cu peste patruzeci de lucrări. Un număr destul de mare pot spune, dintre care eu voi avea expuse douăzeci de lucrări de grafică. Cei care mă cunosc şi îmi ştiu stilul de lucru vor avea o mare surpriză, Sandu Miroiu va aduce în această expoziţie o altfel de grafică, cu stări emoţionale diferite…
S.B.: Ce ne poţi spune despre ceilalţi trei parteneri, cum v-aţi întâlnit şi de ce în cadrul acestui eveniment?
S.M.: Toţi venim cu stiluri diferite în primul rând şi toţi avem în spate expoziţii de grup, dar ce ne-a reunit cel mai mult a fost vocaţia pentru artă. Poate că suntem percepuţi că oameni cu capul în nori… dar să ştiţi că suntem cât se poate de normali. Ce ne deosebeşte pe noi este modul de a pune pe hârtie sau pânză aceiaşi informaţie sau stare emoţională. Sunt mulţi oameni care apreciază arta noastră, dar tot atât de greu este să ajungem la ei. Această expoziţie ne va aduce aproape de aceşti oameni şi de publicul larg. Ce pot să spun de ceilalţi… Aş începe cu Șeila Raţiu, un pictor de o frumuseţe şi sensibilitate deosebită. Lucrările ei au viaţă, culoare şi au ceva din ludicul copilăriei. Cromatica este deosebită. Te pierzi în visare în faţa lucrărilor ei. O tehnică a detaliului deosebită. Aparent nu ne cunoşteam ca şi artişti, eram pur şi simplu doi oameni cu prieteni comuni. Într-o bună zi, am primit propunerea ei pentru o viitoare expoziţie, am acceptat şi acum suntem sub acelaşi acoperiş. Emil Ciubotaru aduce pe simeze multe teme diferite, peisaje, natură statică, instrumente muzicale, obiecte, peisaje urbane, peisaje veneţiene şi chiar reproduceri a unor mari artişti. Lucrările sunt realizate în tehnic ,,paletă de cuţit” sau în tehnică mixtă ,,paletă peria – paletă”. Sunt termeni mai puţini cunoscuţi publicului larg dar tehnică această este una deosebită. Pe Emil l-am cunoscut la o emisiune de televiziune. Fiecare rămânând impresionat de stilul celuilalt. Acum pot spune că suntem buni prieteni. Avem aproape acelaşi CV aş putea spune. L-am lăsat la sfârşit pe Adrian Răceanu. De ce? Pentru că el este artistul care dintr-un vers creează o imagine. Este un Salvador Dali. Un artist care are un număr impresionant de tablouri vândute în străinătate. Are un suprarealism ieşit din comun. Compoziţie, culoare, detaliu… are tot. Un artist deosebit. Vă invit să vedeţi câteva lucrări ale sale, vă veţi simţi mici în faţa lor, nu datorită dimensiuni, ci datorită mesajului lor. Am o deosebită onoare să expun grafica mea alături de ei. Și mai avem un punct comun: nici unul din noi nu avem studii universitare în domeniu pentru că pentru toţi patru, arta înseamnă vocaţie nu diplomă, înseamnă recunoaştere din partea oamenilor şi nu numai din partea unui grup sau instituţie.
S.B.:Cât va sta expoziţia în complexul din centru şi dacă vor fi interesaţi de achiziţii, cum se va proceda?
S.M.: Expoziţia va fi amenajată în perioada 25-30 aprilie, în complexul comercial din centrul oraşului. Avem aici un spaţiu pus la dispoziţie de Ionuţ Octavian Ghinea de la Studioul de teatru şi film KinoTeatru, iar cei care sunt interesaţi de achiziţionarea unor lucrări ne vor găsi la faţa locului sau prin numerele de telefon pe care le vom pune la dispoziţie prin pliant. Vă aşteptăm să ne vizitaţi !