Autor: Newss.ro
Liberalii gălățeni s-ar putea trezi cu o mică surpriză ce le-ar putea provoca probleme în condițiile în care candidatul desemnat de ei la Primăria Galați, Nicușor Ciumacenco, are la acest moment, pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție un process cu Agenția Națională de Integritate. Acesta a contestat raportul de evaluare al ANI din 23 iunie 2014, a câștigat procesul la Curtea de Apel Galați, însă ANI a făcut recurs. Astfel, dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție.
În urmă cu aproape 2 ani, ANI l-a acuzat pe Nicușor Ciumacenco pentru conflict de interese, deoarece ,,în calitate de consilier local, a participat la ședința ordinară a C.L. Galați din data de 01 iunie 2010 și a votat aprobarea contribuției Consiliului Local Galați ca membru fondator al Fundației ”Andreiana Juventus” de la 12.000 Lei/an la 25.500 Lei/an. La data de 08 septembrie 2010, a fost numit Președinte al Fundației ,,Andreiana Juventus”.
Ciumacenco a contestat raportul ANI iar în apărarea sa a declarat că respectiva hotărâre a fost aprobată în iunie 2010, iar el a devenit președintele „Andreiana Juventus” în octombrie 2010. Curtea de Apel Galați s-a pronunțat în acest dosar. A dispus anularea raportului de evaluare al ANI din 23 iunie 2014 și i-a dat astfel câștig de cauză lui Nicușor Ciumacenco.
Agenția Națională de Integritate a făcut recurs iar în 13 martie 2015, dosarul a ajuns pe rolul ÎCCJ. De atunci și până în prezent, în acest dosar nu s-a mai întâmplat nimic. Mai exact, nu se știe dacă magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au admis sau nu recursul ANI. Pe de altă parte, există și o altă posibilitate, aceea ca ÎCCJ să retrimită dosarul spre judecare pe rolul Curții de Apel Galați.
În situația în care magistrații Înaltei Curți dau o sentință nefavorabilă lui Nicușor Ciumacenco, atunci acestuia i se va interzice să mai fie ales sau numit în funcții publice. Prin urmare, candidatul PNL ar urma să fie scos din cursa pentru primărie.
În același raportul ANI, din 23 iunie 2014, apare în incompatibilitate și Ion Negoiţă, primarul comunei Ulmu, judeţul Călăraşi. Acesta era acuzat de către Agenția Națională de Integritate că ar fi concesionat 72 de hectare din terenul comunei unei firme, unde edilul avea calitatea de asociat. În urma concesionării terenului, societatea a obținut subvenții de la A.P.I.A. în sumă totală de 185.158,82 Lei.