INFERTILITATEA, O PROBLEMĂ CONSTANTĂ A ROMÂNILOR

0
1734

            Autor: Tatiana Botiță

           În România, unul din 4 cupluri suferă de infertilitate, iar această afecţiune începe să se întâlnească tot mai des în segmentul de vârstă 28 – 40 ani. Una dintre cauzele infertilităţii reprezintă o boală genitală netratată. Statisticile arată că aproape o jumătate dintre românce merg la ginecolog, mai rar de 3 ani sau deloc.

           Infertilitatea îi afectează şi pe bărbaţi şi, până de curând, în cazul lor nu erau prea multe de făcut.,,Dacă un cuplu considerat sănătos sau fără probleme nu obține o sarcină în decurs de 6 zile de contact fără restricții atunci se consider că acest cuplu are o problemă și încep investigațiile. Cam 30 la sută din cauzele de infertilitate sunt de origine masculină, adică se ia în discuție o infertilitate de cauză masculină, fie o cantitate insuficientă de spermatozoizi cu forme atipice fără mobilitate. În rest sunt cauze feminine. Dar există și situații, cam 10 la sută, în care chiar dacă soția și soțul sunt sănătoși investigați, totuși 10 la sută din infertilități sunt din cause necunoscute” a explicat medicul specialist la secția OG 2 Maternitatea Buzău, Dorin Neacșu.

           Acum însă, medicina reproductivă a reuşit să facă minuni. Lipsa de eficienţă şi interes din partea statului constituie însă o altă problemă. Fertilizarea in vitro este însă prea scumpă pentru veniturile medii ale unei familii din România.

           După o perioadă, unele cupluri au renunțat la tratamente secifice și au adoptat un copil. Și, paradoxal, la scurt timp, mama adoptivă a aflat ca a rămas însărcinată, pe cale naturală. ,,Am avut situații în care am avut mămici care au făcut ani de zile un tratament pentru infertilitate, au făcut fertilizări in vitro, n-au reușit. Au adoptat un copil și după o perioadă a rămas gravidă în mod natural. Și acum, ei au și copilul adoptat și copilul obținut natural.(…) Deci întotdeauna există un procent mai mic sau mai mare în care, până când femeia intră la menopauză, poate să rămână însărcinată”, ne-a povestit medicul Dorin Neacșu.

           Statisticile arată că în ultima perioadă, procentajul cuplurilor infertile a crescut cu 8%. Sunt procente care vin să confirme locul fruntaş deţinut de România la capitolul natalitate scăzută. Ţara noastră decontează o singură procedură de fertilizare in vitro per cuplu, de peste 6.000 de lei, faţă de Bulgaria care are, spre exemplu, trei astfel de proceduri decontate. În acelaşi timp, autorităţile plătesc numai procedura efectivă, nu şi analizele sau medicaţia, ce pot ajunge la fel de costisitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

45 + = 50