SOLUŢII PENTRU PROTECŢIE… ESTIVALĂ

0
819

Recomandări de la Poliția Română, Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității 

În concediu, toată lumea vrea să se relaxeze şi…de ce nu, să se distreze! Numai că distracţia unora poate însemna sfârşitul relaxării altora, dacă se depăşesc regulile bunului-simţ, iar de aici pot apărea situaţii conflictuale, cu urmări grave.

Soluţii ,,ANTICONFLICT”

  • Orice neînţelegere cu privire la parcare, camera de hotel, locul de plajă trebuie abordată cu calm, prin discuţii amiabile, fără a ridica vocea sau a jigni.
  • ,,Nu-i frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie”. Ţineţi cont, însă, că plăcerile dumneavoastră nu coincid neapărat cu ale celorlalţi, aşa că păstraţi volumul radioului în limite rezonabile sau folosiţi căşti.
  • Oricât de mult ne dorim să ne distrăm, mai avem nevoie şi de odihnă. Păstraţi liniştea în camere şi pe holurile hotelului pe perioada programului de odihnă şi în timpul nopţii!
  • Consumat cu moderaţie, alcoolul poate fi un ingredient al distracţiei şi al stării de bine. Numai că, dacă depăşiţi măsura, vă poate transforma fie într-o victimă, fie într-un agresor. Opriţi-vă la timp, pentru a nu vă strica vacanţa!
  • Vară…soare…relaxare…Pe asta mizează şi cei care vă vizează bunurile! Aşa că relaxaţi-vă, dar nu uitaţi să vă protejaţi de pericole!

Soluţii ,,ANTIHOŢ”

  • Când mergeţi la plajă sau la o plimbare prin staţiune, nu luaţi sume mari de bani cu dvs., ci doar stricul necesar. O borsetă sau o gentuţă ,,turistică”, ţinută în faţă şi protejată cu mâna, constituie o modalitate foarte bună de păstrare a valorilor !
  • În satele de vacanţă sau în zonele aglomerate, nu puneţi bani şi acte în rucsacuri purtate în spate! Hoţii se pot servi cu uşurinţă. Dacă vă opriţi să cumpăraţi ceva, nu scoateţi din geantă toţi banii, ci doar suma necesară achizionării produsului! Nu vă lăsaţi intimidaţi de cei care vă grăbesc sau vă împing, puneţi portofelul la locul lui, şi nu în sacoşă ori în buzunar!
  • Aţi fost cazaţi la parter sau la etajul 1? Chiar dacă este caniculă, nu lăsaţi geamurile sau uşile de la balcon deschise! Riscaţi să aveţi musafiri nepoftiţi, care vă vor face ,,curăţenie” în cameră!
  • Cheile de la camera de hotel pot fi pierdute cu uşurinţă atunci când mergeţi la plajă. Iar dacă pe cheie mai este trecut şi numele hotelului şi numărul camerei, hoţii vor merge direct la ţintă! Aşa că, ar fi mai bine să lăsaţi cheia la recepţie, unde este în siguranţă.
  • Staţi pe plajă şi încercaţi să vă relaxaţi, dar vă tot gândiţi la banii şi bijuteriile lăsate în cameră? Mai bine plasaţi sumele mari de bani şi bunurile de valoare în seiful hotelului, şi scăpaţi de gândurile negre!
  • ,,Nu mi se poate întâmpla mie” gândesc unii.. ,,Tocmai în vacanţă?”, se întreabă alţii..Cu toate astea, tâlhăriile se întâmplă şi victime devin tocmai cei care nu ţin cont de zicala ,,paza bună trece primejdia rea”

Soluţii ,,ANTITÂLHAR”

  • Pe timpul vacanţei ne mai permitem să petrecem până noaptea târziu. Ţineţi însă cont să nu vă deplasaţi după lăsarea serii, singuri, prin zone puţin circulate. Tâlhăriile nu li se întâmplă doar altora!
  • Dacă observaţi că sunteţi urmărit/ă de unul sau mai mulţi indivizi, deplasaţi-vă prin zone intens circulate, chiar dacă asta presupune schimbarea traseului iniţial; anunţaţi prietenii sau familia cu privire la suspiciunea dumneavoastră sau cereţi sprijinul unui poliţist; dacă sunteţi agresat, sunaţi de urgenţă la 112.
  • Vă tentează să cumpăraţi nişte cadouri mai convenabile pentru cei de acasă? Nu vă lăsaţi atraşi în locuri izolate, de către aşa-zişii vânzători ambulanţi care vă promit lucruri ieftine! Nu numai că nu veţi câştiga nimic, dar veţi fi şi tâlhăriţi!
  • Bijuteriile şi telefoanele mobile de ultimă generaţie, afişate ostentativ, sunt ,,magneţi” pentru tâlhari. Evitaţi să etalaţi astfel de accesorii pe stradă, în special când sunteţi singuri, la ore târzii, în locuri izolate.

 

 

  • Aţi venit cu maşina pe litoral? Cu siguranţă nu vreţi să vă întoarceţi fără o parte din bagaje sau cu trenul! Mai mică sau mai mare, luxoasă sau doar practică, maşina şi bunurile aflate în ea vă aparţin şi nu trebuie lăsate la îndemâna infractorilor.

 Soluţii ,,AUTO-PROTECTIVE”

  • Pe drumul spre litoral opriţi la benzinării sau în alte locaţii. Chiar dacă pauza este scurtă, acţionaţi sistemul de închidere a uşilor şi rămâneţi în zona autoturismului dacă aveţi bunuri plasate la vedere.
  • Genţile, bagajele, telefoanele mobile, GPS-urile, aparatura electronică sunt bunuri care nu trebuie lăsate la vedere în interiorul maşinii.
  • Este de preferat să alegeţi un loc de cazare care să aibă parcare proprie, eventual păzită, pentru a vă şti maşina în siguranţă în orice moment al zilei. Dacă parcaţi în altă parte, alegeţi o zonă bine iluminată şi circulată.
  • Aţi coborât din maşină pentru a cumpăra ceva de la un magazin sau pentru că aţi uitat ceva în cameră? Scoateţi cheia din contact, chiar dacă lipsiţi pentru un timp foarte scurt. Furtul unui autoturism cu cheile lăsate în contact durează câteva secunde!
  • Sistemul de alarmă constituie o modalitate eficientă de protejare a autoturismului. Acţionaţi-l permanent!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 27 = 34