Mare atenţie la preparatele de post – avertizează comisarii de la Protecţia Consumatorilor, dar şi medicii. Comercianţii au acum oferte bogate în astfel de produse – înlocuitori pentru carne, brânză, lapte şi multe altele. Pentru a preveni îmbolnăvirile, oamenii sunt îndemnaţi să cumpere numai din locuri autorizate şi să verifice neapărat etichetele.
Prima şi cea mai importantă responsabilitate privind protecţia consumatorilor este cea a producătorilor şi comercianţilor, de a oferi spre vânzare produse sigure, etichetate, conforme cu cerinţele în vigoare.
Comercianţii trebuie să informeze consumatorii asupra factorilor de risc în utilizarea acestora, prin comercializarea de alimente etichetate corespunzător, care să poată demonstra trasabilitatea, componenţa, producătorul, termenul de valabilitate, gramajul, temperatura de păstrare, regim termic. Există și alimente alergenice, iar în cazul acestora, trebuie menționat „Conţine alergeni”.”
Comercianţii sunt obligaţi să asigure condiţii de păstrare a produselor alimentare.
La rândul lor, consumatorii sunt îndemnaţi să evite alimentele oferite de comercianţi ambulanţi în locuri neautorizate şi produsele neetichetate sau despre care producătorul nu poate da asigurări că respectă normele sanitare prevăzute de legislaţia în vigoare.