Lumea întreagă marchează astăzi Ziua Mondială a Radioului. Sărbătoarea a fost instituită de UNESCO în 2012, ca semn de preţuire pentru una dintre cele mai mari realizări tehnologice ale umanităţii.
Primul semnal radio a fost trimis şi primit în 1895 în urma unui experiment al inventatorului italian Guglielmo Marconi. El a construit un sistem care putea să transmită şi să primească semnale radio de la o distanţă de 3 km. Marconi a adus, de-a lungul timpului, nenumărate îmbunătăţiri acestei invenţii. În 1901 a reuşit să transmită un mesaj radio peste Atlantic, din Anglia până în Newfoundland.
În 2025, UNESCO propune pentru această zi tema „Radioul şi schimbările climatice” un apel pentru o mai mare audienţă și o mai mare implicare a fiecăruia dintre noi.
Ziua Mondială a Radioului 2025 sărbătorește numeroasele oportunități pe care le oferă radiodifuziunea pentru a evidenţia problemele legate de schimbările climatice.
2025 este un an crucial pentru schimbările climatice. În conformitate cu Acordul de la Paris, pentru ca omenirea să limiteze încălzirea globală la 1,5°C, emisiile de gaze cu efect de seră trebuie să atingă nivelul maxim până cel târziu în acel an, înainte de a începe să scadă.
Pentru a sprijini posturile de radio în acoperirea jurnalistică a acestei probleme, Ziua mondială a radioului din 13 februarie 2025 va fi dedicată „Radioului și schimbărilor climatice”.
Mai mult de jumătate dintre oamenii planetei spun că ascultă în fiecare zi radioul. În ţările sărace, unde doi din cinci oameni sunt analfabeţi, radioul reprezintă cea mai importantă sursă de informaţie.
În lume sunt mai mult de 51 de mii de posturi de radio şi mai mult de jumătate dintre oameni spun că ascultă în fiecare zi radioul, cea mai acesibilă şi mai răspândită formă de media inclusiv în tările sărace unde doi din cinci oameni sunt analfabeţi.
Mai mult de jumătate dintre persoanele sub 30 de ani din lume ascultă radioul şi un sfert dintre ei spun că preferă să asculte posturi radio online.