TOATE PUNCTELE DE TRECERE A FRONTIERELOR CU UNGARIA ȘI BULGARIA SE VOR ÎNCHIDE DE MÂINE

0
213

Toate cele  39 de puncte de trecere a frontierei României cu Ungaria, respectiv Bulgaria, se închid de mâine,  1 ianuarie 2025, ca urmare a aderării României la Spaţiul Schengen.

Începând cu 1 ianuarie 2025, la frontiera internă a României, respectiv la graniţa cu Ungaria şi Bulgaria, se elimină controlul de frontieră, sens în care toate persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre ale Spaţiului Schengen (cu excepţia Ciprului şi Irlandei) fără a se mai opri la cabinele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru verificarea documentelor de călătorie„, informează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

Călătoriile din România către şi dinspre celelalte state membre Schengen vor fi similare unei călătorii în interiorul ţării.

Punctele de trecere a frontierei unde va fi eliminat controlul:

La frontiera româno-bulgară:

– 11 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier: Giurgiu, Vama Veche, Ostrov, Negru Vodă, Lipniţa, Dobromir, Bechet, Calafat, Călăraşi, Zimnicea şi Turnu Măgurele;

– trei cu specific feroviar: Giurgiu, Negru Vodă şi Calafat;

–-şapte cu specific portuar: Călăraşi, Olteniţa, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Măgurele, Corabia şi Bechet.

La frontiera româno-ungară:

-12 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier: Nădlac, Nădlac II, Turnu, Vărsând, Salonta, Borş, Borş II, Valea lui Mihai, Săcuieni, Peţea, Urziceni şi Cenad;

-cinci cu specific feroviar: Cărei, Curtici, Salonta, Episcopia Bihor şi Valea lui Mihai.

 Pe Dunărea interioară:

-două cu specific portuar: Cernavodă şi Brăila.

Acest lucru este valabil pentru toate persoanele, indiferent de cetăţenie, şi pentru toate categoriile de mijloace de transport, fie că vorbim despre turisme, autocare, microbuze, camioane, ambarcaţiuni sau trenuri.

Conform practicii existente la nivelul mai multor state membre ale Uniunii Europene, poliţiştii de frontieră români vor face controale aleatorii şi nesistematice pe căile de comunicaţie de la frontiera internă sau în diverse noduri rutiere, în limita celor 30 de km de la linia de frontieră în interior, care reprezintă zona de competenţă, împreună cu colegii de la Poliţie, Jandarmerie, Imigrări sau alte structuri.

Patrulele mixte vor avea în dotare dispozitive mobile de control pe care va fi instalată aplicaţia eDAC cu care vor efectua aceste verificări. În cazul în care nu există probleme la verificările efectuate, persoana îşi va putea continua călătoria fără restricţii, în caz contrar vor fi aplicate măsurile legale corespunzătoare.

Condiţiile de călătorie în statele din afara Spaţiului Schengen rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va efectua la cabinele din punctele de trecere a frontierei.

În anul 2024, frontierele interne ale Românei au fost  tranzitate în medie de 110.000 persoane şi 33.000 de mijloace de transport, dintre care 7.300 camioane.

Cele mai tranzitate puncte de trecere de la frontiera internă sunt PTF Nădlac II, de la frontiera cu Ungaria, şi Giurgiu-Ruse – la frontiera cu Bulgaria.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here