UNDE MERGEM LA SCHI, IARNA ACEASTA, ÎN ROMÂNIA

0
153

Unele pârtii au început deja să funcționeze încă de la final de noiembrie, în timp ce altele abia au anunțat datele de deschidere și prețurile pentru skipass-uri. Pregătirile sunt în toi pentru ca turiștii să aibă parte de cele mai bune condiții iarna asta.

Domeniul schiabil din România este format din 218 pârtii de schi omologate de Ministerul Turismului, toate având o lungime totală de 189 de km. Lungimea medie a unei pârtii de schi din România este de aproximativ 890 de metri.

Conform datelor Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, în 2022 au fost omologate 13 noi pârtii de schi, cu un total de aproape 14 km.

Sinaia are cel mai mare număr de kilometri de pârtii de schi (23 de km), urmată de Poiana Brașov, care are 15 km de pârtii de schi.

Cele mai populare pârtii de schi se află în Poiana Brașov, care are 3 pârtii negre, 11 roșii și 4 albastru. Cel mai lung traseu de schi este Drumul de Vară, cu o lungime de 2900 de metri. Dar stațiunea nu mai are cel mai mare domeniu schiabil din România, fiind detronată de Sinaia.

În Straja, există 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalație de transport pe cablu și nocturnă pentru 5 pârtii. De asemenea, există și cel mai mare traseu de schi, cu o lungime de 8 km.

În Predeal, domeniul schiabil este format din 7 pârtii deservite de un telescaun și un teleschi, dar și nocturnă pe una dintre pârtii. Domeniul schiabil oferă 2 pârtii albastre, două roșii și una neagră, iar cea mai lungă pârtie are 2250 de metri.

Cu toate acestea, România nu are o infrastructura foarte dezvoltată pentru a putea deveni o destinație de schi. Pârtiile sunt mici, prețurile sunt destul de mari și infrastructura locală nu permite practicarea multor sporturi de iarnă. Din aceste cauze, dar și altele, mulți români preferă să meargă în stațiuni care au mai multe de oferit în privința sporturilor de iarnă. Prețurile nu diferă cu mult, însă experiența este una mai pozitivă.

Până acum s-au deschis pârtiile Lăptici 1, de la cota 2000, Lăptici 2 și Varianta din Sinaia. Acestea s-au deschis încă de pe 28 noiembrie. Pârtia Lăptici 1 are 1900 de metri lungime, 40 de metri lățime și o altitudine de plecare de 2.092 de metri, iar altitudinea de sosire este de 1.760 de metri.

Pârtia Lăptici 2 măsoară aproximativ 900 de metri lungime, are o lățime de 40 de metri și se desfășoară între altitudinea de 2.090 m la plecare și 1.900 m la sosire. În Sinaia, o altă variantă de pârtie se întinde pe 2.673 de metri, cu o lățime de 20 m, pornind de la 2.090 m altitudine și coborând până la 1.752 m. Stațiunea oferă acces la diverse instalații, precum telecabina Sinaia, telecabina Cota 1400 – Cota 2000, telegondolele Sinaia și Carp, telescaunele 1400-2000, Valea Dorului și Valea Soarelui, precum și teleschiul Pârtia Nouă.

La Păltiniș Arena, sezonul a început deja pe 23 noiembrie pentru iubitorii de schi și snowboard. Tunurile de zăpadă funcționează deja, iar pârtiile deja încep să se deschidă. În Brașov și Sinaia, instalațiile de producere a zăpezii artificiale au fost puse în funcțiune. Pârtiile din Azuga și Predeal rămân momentan închise.

Alte pârtii deschise sunt; Șureanu, Sugo și Mihai Mic din Mădăraș Harghita, pârtiile de începători din Azuga (Sorica, Cazacu), Roata 1, Roata 2 și pârtia Albastră din Cavnic și domeniul schiabil Transalpina.

Pârtia Durău din Ceahlău, Neamț, s-a deschis și ea pe 30 noiembrie.

Pârtiile din Poiana Brașov rămân pentru moment închise, pentru că se lucrează și se fac depozite de zăpadă.

Restul pârtiilor urmează să se deschidă luna aceasta, în funcție de starea vremii. Momentan, organizatorii nu au făcut încă un anunț oficial.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here