1 DECEMBRIE, ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

0
175

România își sărbătorește Ziua Naţională, din 1990, în 1 decembrie, zi în care, românii de pretutindeni sărbătoresc un act de voinţă al naţiunii române, Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Cu ocazia Zilei Naționale, reprezentanți ai Armatei României  participă, la solicitarea și cu sprijinul autorităților locale, la pregătirea, organizarea și desfășurarea de ceremonii în unele garnizoane în care sunt dislocate unități militare, iar militarii aflați în misiune în afara teritoriului național vor desfășura ceremonii militare, se mai arată în comunicat.

De asemenea, Drapelul național va fi arborat în toate instituțiile militare din țară, iar la bordul navelor maritime și fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

În cadrul manifestărilor dedicate zilei de 1 Decembrie sunt programate survoluri cu aeronave militare ale următoarele localităţi: Sinaia, Constanţa, Alba Iulia, Mediaş, Câmpia Turzii, Turda, Cluj-Napoca, Şimleu Silvaniei, Ungheni, Sighişoara, Zalău, Târgu Jiu, Feteşti, Slobozia, Călăraşi, Buzău, Bacău şi Iaşi.

Potrivit MApN, la Bucureşti, începând cu ora 8,00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I va avea loc o ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori, în memoria eroilor români care şi-au jertfit viaţa pe câmpurile de luptă pentru împlinirea idealurilor naţionale.

Parada Militară Naţională este programată să înceapă la ora 10,00, în Piaţa Arcul de Triumf. La paradă participă 2.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Autoritatea Vamală Română, cu 190 de mijloace tehnice şi 45 de aeronave.

Alături de militarii români vor defila şi 240 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Albania, Belgia, Republica Cehă, Croaţia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Spania, SUA, Turcia şi militari din ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Detaşamentele străine cuprind 21 mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă.

După încheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent în Piaţa Arcul de Triumf va putea vizita standuri expoziţionale cu tehnică militară, care vor fi amplasate în zonă până la ora 12,30.

Evenimentele din Bucureşti se încheie cu retragerea cu torţe a militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, începând cu ora 19,00, pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here