VIZITĂ LA ȘANTIERUL ÎNCHISORII

0
223

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a organizat, vineri, o vizită la șantierul deschis pe sit-ul fostei închisori politice de la Râmnicu Sărat, în perspectiva realizării Memorialului „Închisoarea Tăcerii” și  a Centrului Educațional privind Comunismul în România.

Vizita a fost realizată cu scopul de a marca împlinirea a 37 de ani de la Revolta anticomunistă a muncitorilor din Brașov.

Președintele executiv al Institutului, Daniel Șandru, a apreciat că începerea lucrărilor de reabilitare a fostei închisori este un moment extrem de important în istoria de aproape  20 de ani a instituției și, pentru prima dată, se văd lucruri concrete în direcția realizării Memorialului și a Centrului Educațional. El a declarat că alte repere importante ale activității Institutului vizează singurele două condamnări ale unor responsabili ai crimelor comunismului, torționarii Alexandru Vișinescu și Ion Ficior, precum și stipularea, în noua Lege a Educației, a introducerii disciplinei «Istoria comunismului din România» ca fiind obligatorie pentru elevii de liceu, începând cu anul școlar 2025-2026.

Reprezentanții Primăriei Râmnicu Sărat sunt convinși că memoria celor care au suferit în închisorile comuniste trebuie păstrată, iar tinerii să înțeleagă ce s-a întâmplat în acea perioadă.

Prezent la eveniment, secretarul de stat Dragoș Hotea a transmis un mesaj al premierului Marcel Ciolacu.

Reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și cei ai Unității de Implementare a Investițiilor din Fonduri Externe Nerambursabile din cadrul Companiei Naționale de Investiții au dat asigurări că vor susține eforturile Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc pentru ca lucrările să fie finalizate până la data de 30 iunie 2026.

Contractul pentru lucrările de desființare a construcțiilor parazitare și lucrările de săpătură aferente cercetării arheologice preventive, precum și contractele pentru serviciile de asistență tehnică din partea proiectantului și dirigenție de șantier s-au semnat la finalul lunii octombrie a acestui an.

Fosta închisoare politică de la Râmnicu Sărat reprezintă singurul proiect memorial dedicat victimelor regimului totalitar comunist asumat de statul român prin Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here