BANI PENTRU SISTEMELE ANTIGRINDINĂ

0
70

Sistemul Național Antigrindină, suspendat la finele lunii august din lipsă de fonduri, ar putea beneficia de o finanțare de 20,7 milioane de lei. Banii ar proveni din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului și vor fi alocați prin suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anul 2024.

În judeţul Buzău există două staţii de rachete antigrindină care protejează, în special, culturile de viţă-de-vie din zona Dealul Mare. Împreună cu staţiile amplasate pe teritoriul judeţului Prahova, acestea ar putea proteja o suprafaţă de peste 180.000 de hectare din cele două judeţe.

Rachetele antigrindină urcă până la 10.000 de metri, unde se autodistrug. Încărcătura de iodură de argint reacţionează cu vaporii de apă şi transformă grindina în ploaie şi protejează astfel culturile agricole din zona apărată. Asta în cazul în care stațiile sunt funcţionale şi reacţionează la momentul propice. Pentru că au fost cazuri când rachetele au fost lansate de-abia după ce grindina a distrus 80 la sută din plantaţiile de vie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 6 =