SCANDALUL CHIMICALELOR DIN LEGUME, DIN NOU ÎN PRIM-PLAN

0
80

Scandalul chimicalelor din legume revine în actualitate, dar cu noi protagoniști. Proprietarul unui depozit fitosanitar, din județul Buzău, care vindea ilegal pesticide și substanțe periculoase, unele expirate, a fost reținut de poliție, împreună cu doi colaboratori. Se întâmplă la Rm. Sărat, acolo unde piața abundă de fructe și legume proaspete și gustoase.

Producătorii autohtoni de legume și fructe spun că folosesc doar tratamente omologate de statul român și în cantități recomandate de specialiști și de comercianții de la care cumpără produsele fitosanitare.

Ce nu știu acești legumicultori, însă, este că nu toți dintre vânzătorii de chimicale pentru agricultură sunt onești. Recent, polițiștii au găsit nereguli la un depozit de substanțe fitosanitare din piața orașului Râmnicu Sărat. Administratorul și doi colaboratori au fost reținuți după o descindere în urma căreia au fost descoperite cantități mari de substanțe toxice expirate.

99 de kilograme și 148 de litri de substanțe de protecția plantelor expirate și produse din clasele de toxicitate T și T+. Au fost ridicate peste 700 de recipiente și flacoane cu un conținut prezumtiv de substanțe de protecția plantelor, neinscripționate. 10.24

Acesta nu este primul scandal care afectează imaginea legumicultorilor cinstiți din zona Buzăului. În 2023, procurorii au descoperit că anumiți legumicultori foloseau substanțe chimice neautorizate pentru a forța creșterea și coacerea legumelor, punând în pericol sănătatea consumatorilor. Substanțele, aduse ilegal din Turcia, au fost identificate în urma unor controale ale autorităților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 31 = 32