PEISAJ APOCALIPTIC CREAT DE SECETĂ

0
438

Un val de secetă fără precedent în ultimii zeci de ani lovește crunt sudul și estul țării. Imaginea lacurilor Balta Albă și Amara, din județul Buzău, secate de ani buni, a devenit emblematică pentru amploarea acestui fenomen care pare că se intensifică de la an la an. Primul lac rămas fără apă a fost Amara, aflat la limita dintre județele Buzău și Brăila. Balta naturală, cu o suprafață de aproximativ opt kilometri pătrați, a secat în urmă cu patru ani. Macovei Ureche, profesor de geografie din zonă, spune că înainte aici era un paradis al păsărilor salbatice, cu o vegetație asemănătoare celei din Delta Dunării. Acum a rămas un peisaj apocaliptic.

Tot din cauza căldurii și a lipsei precipitațiilor, a secat în mare parte și Balta Albă, un lac mai mare decât Amara, aflat la doar câțiva kilometri distanță unul de celălalt. Acum, albia acestuia este crăpată din cauza secetei.

Ambele lacuri secate se află în Câmpia Râmnicului, unde creșterea animalelor este ocupația de bază. Vitele și oile fermierilor din Balta Albă sunt tot mai afectate pe câmp, deoarece nu au unde să se adape.

Crescătorii de animale se bucură de fiecare picătură căzută din cer, după ce sursele de apă din râurile și lacurile din apropiere au dispărut.

La Balta Albă, lanurile de porumb și floarea soarelui stau uscate pe câmp de mai bine de o lună. S-au înregistrat pierderi uriașe în agricultură. Pentru a reduce din pagubele produse de secetă, unii dintre fermieri au investit în săparea de fântâni la capetele parcelelor.

Seceta a produs prăpăd în mai multe zone ale țării.  Patru râuri din Moldova și sudul României au secat, spun cei de la Apele Române. În plus, în 658 de localități sunt restricții la furnizarea apei potabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 68 = 71