Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a deschis, ieri, cea de-a XVI-a ediție a Universității de Vară de la Râmnicu Sărat. Evenimentul cu tema „Scriitorii și comunismul – În culisele Epocii de Aur” a strâns laolaltă studenți, istorici, profesori, scriitori, dar și oficialități.
Autoritățile din Rm Sărat consideră că perioada comunismului nu trebuie dată uitării, iar atrocitățile regimului să nu se mai repete.
La deschiderea celei de-a XVI-a ediții a Universității de Vară de la Râmnicu Sărat a participat și Dragoș Hotea, secretar de stat în Cancelaria Prim-ministrului.
Râmniceanca Laura Popescu, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, consideră că trebuie cunoscute și clarificate multe aspecte din trecutul Închisorii Tăcereii din Râmnicu Sărat.
Reprezentanții Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc au anunțat că au obținut autorizația de desființare a construcțiilor parazitare pe amplasamentul viitorului memorial, un pas esențial în restaurarea acestui sit istoric. Totodată, au fost aprobate autorizațiile de supraveghere arheologică a lucrărilor de desființare și de cercetare arheologică preventivă. Finalizarea proiectului este planificată pentru 30 iunie 2026, când Institutul își propune inaugurarea oficială a acestui spațiu esențial pentru păstrarea memoriei colective și educația generațiilor viitoare. Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat și Centrul Educațional privind Comunismul în România este un proiect finanțat de Uniunea Europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Prin proiectul Memorialul „Închisoarea tăcerii” Râmnicu Sărat, Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și-a propus transformarea fostului spațiu într-unul al reflecției, într-un centru pentru derularea unor proiecte culturale, documentare, dar și turistice.