SECETA AMENINȚĂ ÎNSĂMÂNȚĂRILE DE TOAMNĂ

0
149

După ce seceta a afectat semnificativ culturile de porumb și floarea-soarelui, lipsa precipitațiilor amenință și însămânțările de toamnă. Fermierii au amânat începerea lucrărilor în speranța că va ploua cât de curând. Cea mai gravă situație este la rapiță care ar trebui însămânțată până la 1 septembrie.

Fară pic de umiditate în sol după o vară de foc, dacă ar începe însămânțarea rapiței, în aceste condiții planta nu s-ar prinde, spun fermierii. Așa că, în câteva zile, mulți se vor hotărî dacă renunță cu totul la această cultură.

Seceta afectează culturile din sudul țării de ani de zile. Fermierii își calculează de la un sezon la altul mai degrabă pierderile decât câștigurile. Fără un sistem de irigații, doar natura dictează ce și cât se mai poate cultiva.

Nici asigurările nu sunt o soluție, susțin agricultorii.

Anul acesta, fermierii din sudul României au avut pierderi mari la floarea-soarelui și porumb. Culturile au fost afectate de secetă în proporție de 90 și chiar sută la sută.

Guvernul va discuta săptămâna aceasta un prim set de măsuri pentru fermierii afectaţi de secetă.

Autorităţile au în vedere despăgubiri pentru pagubele produse de seceta pedologică, dar şi un nou pachet de sprijin pentru anul viitor.

Astfel, statul va oferi o primă de asigurare de 3.000 de lei pe hectar și va schimba condiţiile pentru acordarea Creditului Fermierului.

De asemenea, se are în vedere suspendarea plăţii ratelor la creditele cu dobândă mare, de 2% plus ROBOR, până în octombrie anul viitor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 35 = 44