OPERATORII DE ARHIVE, CONVOCAȚI DE ARHIVELE NAȚIONALE

0
175

Arhivele Naționale ale României au anunțat organizarea unei consultări importante pe 29 august, de la ora 10.00, la sediul instituției din București. Întâlnirea este adresată operatorilor economici autorizați, care vor discuta limitele maxime ale tarifelor percepute pentru prestarea serviciilor arhivistice, în conformitate cu prevederile recent modificate ale Legii Arhivelor Naționale nr. 16/1996.

Această inițiativă vine în contextul unor controverse recente apărute în spațiul public privind tarifele percepute pentru eliberarea documentelor necesare recalculării pensiilor. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a sesizat Consiliul Concurenței în urma unor plângeri primite de la pensionari. Aceștia au reclamat că anumite firme private, care dețin arhivele unor companii desființate, au solicitat sume considerabile, uneori de ordinul miilor de lei, pentru eliberarea adeverințelor necesare.

Arhivele Naționale au clarificat situația, precizând că instituția eliberează aceste adeverințe gratuit, conform prevederilor legale în vigoare. Mai precis, angajatorii sau deținătorii legali de arhivă sunt obligați să elibereze astfel de documente fără a percepe taxe sau comisioane.

În plus, Arhivele Naționale au subliniat că doar 2% din documentele cu valoare practică, precum statele de plată, dosarele de personal și carnetele de muncă, sunt păstrate de către instituție. Aceste documente provin de la societăți care s-au desființat și nu au un continuator legal.

Reprezentanții legali ai operatorilor economici sunt încurajați să participe activ la aceste consultări pentru a contribui la stabilirea unor limite tarifare corecte și echitabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 5 =