PROGRAM DE LUCRU DE 4 ZILE PE SĂPTĂMÂNĂ, POSIBIL ȘI ÎN ROMÂNIA

0
212

Tot mai multe ţări europene testează programul de lucru de 4 zile pe săptămână. Iar rezultatele susţin un astfel de scenariu.

Există ţări care nu doar au testat, ci au şi implementat acest sistem. În contextul schimbărilor rapide din lumea muncii, România dispune de un cadru legislativ suficient de flexibil pentru a implementa săptămâna de muncă de patru zile, susțin specialiștii Ernst and Young România.

Potrivit raportului, Codul Muncii din România permite o distribuție inegală a orelor de muncă, ceea ce înseamnă că nu este necesară o modificare legislativă pentru a implementa săptămâna de muncă redusă.

Totuși, decizia de a adopta acest model este în întregime la latitudinea fiecărei companii în parte.

Săptămâna de muncă de patru zile nu trebuie să fie uniformă și poate fi adaptată în funcție de nevoile fiecărei companii. Există mai multe modele de implementare:

-Săptămâna de muncă de 4 Zile cu 32 ore: Salariații lucrează 8 ore pe zi timp de patru zile, având liber în cea de-a cincea zi.

-Săptămâna de muncă de 4,5 Zile: Se acordă o jumătate de zi liberă sau o zi întreagă liberă la fiecare două săptămâni.

-Săptămâna de muncă comprimată: Salariații lucrează 10 ore pe zi timp de patru zile, având liber vineri.

Implementarea unei săptămâni de muncă de patru zile poate aduce beneficii semnificative, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați.

Pentru angajatori, acest model poate îmbunătăți atractivitatea companiei pe piața muncii și poate stimula creativitatea și eficiența angajaților. De asemenea, poate contribui la creșterea satisfacției la locul de muncă și poate reduce epuizarea.

Pentru angajați, modelul poate oferi mai mult timp liber pentru odihnă, reducând riscurile de epuizare și îmbunătățind bunăstarea generală.

Pe plan internațional, Belgia a adoptat în februarie 2022 legislația pentru săptămâna de muncă de patru zile, iar în Germania, un proiect pilot este în desfășurare, implicând 45 de companii din diverse industrii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here