PESTE 99 % DIN PENSII AU FOST RECALCULATE. DECIZIILE AJUNG LA BENEFICIARI ÎN AUGUST

0
228

Deciziile de recalculare a pensiilor au început să fie tipărite, iar primele documente vor fi trimise, în această săptămână, către Poşta Română. Acestea vor ajunge însă la pensionari între 15 și 31 august.

Deciziile de recalculare vor conţine datele de identificare ale vârstnicului, informaţii cu privire la stagiul de cotizare, dar şi categoria de pensie.

Peste 99% dintre dosarele de pensii au fost deja recalculate. Noua Lege a Pensiilor vine cu o nouă formulă de calcul, pe baza duratei de contribuţie. Majorările pot fi de peste 80%. Un pensionar care a lucrat 35 de ani ca vânzător pe un salariu minim pe economie şi primește acum indemnizația minimă de 1.281 lei va încasa cu aproape 700 de lei mai mult, potrivit Ministerului Muncii.

Dacă în urma recalculării va rezulta o pensie mai mică, vârstnicul va rămâne cu venitul actual. De la 1 septembrie începe a doua recalculare. Sporurile, primele, bonusurilor dar și orele suplimentare vor fi luate în calcul la pensie. Vârstnicii trebuie sa facă dovada cu o adeverința de la fostul loc de muncă. Documentele pot fi obţinute de la Arhivele Naţionale sau, dacă firma s-a desfiinţat, de la companii private, care au preluat dosarele de personal. A doua recalculare a veniturilor pensionarilor se va face până la 31 martie 2025.

Mamele vor ieşi la pensie cu 6 luni mai devreme pentru fiecare copil născut sau adoptat.

Peste 3 milioane de pensionari vor avea venituri mai mari din septembrie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + = 8