PET-URILE TREBUIE SĂ AIBĂ, OBLIGATORIU, DOPURILE ATAȘATE

0
334

Peturile cu dopuri din plastic pot fi introduse pe piaţă numai dacă dopurile rămân ataşate de recipiente. Măsura, luată de Uniunea Europeană încă de anul trecut, este obligatorie începând cu 3 iulie  și în România.

În timp ce unii clienți au criticat această normă, producătorii au investit sume considerabile pentru a se adapta.

Dopurile atașate, introduse la apă și sucuri, au creat o dezbatere aprinsă. Însă după mai bine de jumătate de an, oamenii s-au obișnuit cu ele.

Specialiștii spun că plasticul este un material foarte durabil, cu o durată de viață, estimată la 1.000 de ani. El se dezintegrează în ceea ce astăzi numim microplastice și nanoplastice. Acestea, în momentul în care ajung în apă, sol, pânza freatică, automat ajung și în hrana noastră, legume, fructe, pește, orice alimente conectate la aceste ecosisteme.

Mai mult decât atât, de cele mai multe ori, capacele sunt confundate de animale cu hrana și, în fiecare an, peste 100.000 de animale mor din cauza plasticului aruncat de oameni în natură.

În plus, se estimează că anual milioane de capace de plastic ajung în oceane, punând în pericol viața animalelor marine.

Pe de altă parte, reciclarea ambalajelor prin intermediul sistemului Returo a redus numărul de peturi și doze aruncate nepăsător pe trotuare sau în natură. Doar în luna iunie, 325 milioane de ambalaje au fost duse la aparatele de reciclare din magazine.

Țara noastră se situează pe ultimele locuri când vine vorba de reciclare și riscă să rateze obiectivele asumate pentru 2025.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here