Un studiu realizat de iVox și Pluxee România relevă informații importante despre modul în care angajații români fac față inflației și ce măsuri au fost luate pentru a se adapta la noul context economic.
Aproximativ 94% dintre angajații români au declarat că inflația le-a afectat semnificativ cheltuielile lunare. Printre măsurile pe care le-au luat pentru a face față se numără o mai bună gestionare a cheltuielilor, amânarea unor investiții importante și renunțarea la mesele luate în oraș.
Studiul relevă că 8 din 10 angajați români au fost nevoiți să-și ajusteze bugetul pentru masa de prânz de la birou. Doar 1 din 3 angajați mai ia prânzul la un restaurant sau comandă la birou, în timp ce peste jumătatea dintre ei preferă acum să aducă pachetul pregătit de acasă.
Pe fondul acestor schimbări, doar 60% dintre angajați au primit sprijin economic din partea angajatorilor lor. În contextul actual, angajații se așteaptă la măsuri concrete din partea companiilor, cum ar fi creșterea numărului de beneficii salariale și creșterea valorii tichetelor de masă.
Începând cu ianuarie 2024, valoarea maximă a unui tichet de masă a fost majorată cu 12.5%, ajungând la 40 de lei pe zi. Sumele acordate pe tichetele de masă sunt deductibile 100%, pentru acestea plătindu-se doar impozitul pe venit şi contribuția de asigurări sociale de sănătate, fiind exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale și a contribuției asigurătorii pentru muncă.
Doar 1 din 3 angajați români primesc tichete de masă la valoarea maximă stabilită legal, restul primind la o valoare mai mica sau chiar deloc. Acest lucru subliniază nevoia de măsuri suplimentare din partea angajatorilor pentru a sprijini angajații în fața inflației.