SUPLIMENTAREA AJUTORULUI DE STAT PENTRU TOMATE ȘI USTUROI

0
231

Camera Deputaţilor a suplimentat cu 1.500 euro cuantumul ajutorului de stat pentru producătorii agricoli de tomate, toate în spaţii protejate, şi de usturoi. Iniţiatorii proiectului de lege  spun că fermierii trebuie sprijiniţi, pentru că au crescut costurile de producţie din cauza războiului din Ucraina.

Ajutorul de stat, suplimentat cu 1.500 euro, dar cu respectarea pragului maxim de 280.000 euro per beneficiar, este acordat pentru compensarea parţială a pierderilor generate de creşterea preţurilor la produsele fertilizante, cele de protecţie a plantelor sau combustibil. De asemenea, se au în vedere şi alte costuri, cum ar fi forţa de muncă şi utilităţile. Suma va fi acordată pentru culturile înfiinţate în ultimul trimestru al anului 2023 şi primul trimestru al anului 2024.

Plata se efectuează până la 30 septembrie 2024 inclusiv, cu condiţia depunerii documentelor privind obţinerea şi valorificarea unei cantităţi de minimum 3 kg tomate pe metru pătrat de pe suprafaţa de 1.000 mp. Neasigurarea unui astfel de ajutor de stat producătorilor agricoli afectaţi de războiul din Ucraina, va avea impact negativ prin riscul major ca o parte importantă a fermierilor să nu-şi poată achita obligaţiile contractuale către furnizori, să plătească salariile sau creditele la termen.

Un alt risc este cel al scăderii cantităţii de produse proaspete pe piaţa internă, susţin iniţiatorii proiectului de lege. Opoziţia a atras atenţia că nu doar producătorii de tomate şi usturoi au nevoie de ajutor, fiind necesare măsuri de sprijin financiar pentru toţi fermierii afectaţi se războiul din Ucraina.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =