CARBURANȚI MAI SCUMPI DE LA 1 IULIE

0
278

Benzina şi motorina s-ar putea scumpi din nou. De la 1 iulie, Guvernul are în plan să crească accizele la carburanți. Ar fi a doua creștere a accizelor la aceste produse de la începutul anului. Economiștii pun măsura pe seama deficitului tot mai mare de la bugetul de stat şi avertizează că o nouă creştere a preţurilor la pompă ar putea duce la scumpiri în lanţ, chiar în perioada concediilor.

În decembrie, anul trecut, Guvernul a decis să crească accizele la carburanți, în două etape, când a aprobat un pachet de măsuri fiscal-bugetare. Prima majorare a accizelor a avut loc la 1 ianuarie. Atunci, prețul benzinei a crescut cu 29 de bani pe litru, iar cel al motorinei cu 26 de bani pe litru.

A doua majorare e programată la 1 iulie. Litrul de benzină ar urma să se scumpească, astfel, cu 43 de bani, iar cel de motorină, cu 40 de bani.

În țară, litrul de benzină standard se vinde acum în medie cu 7 lei și 24 de bani, iar cel de motorină standard cu 7 lei și 21 de bani. Odată cu majorarea accizelor, de la 1 iulie, raportat la prețurile actuale, litrul de benzină standard ar urma să coste 7 lei și 67 de bani, iar cel de motorină standard, 7 lei și 61 de bani.

În prezent, taxele și accizele incluse în prețurile carburanților au ajuns să reprezinte aproximativ 43% din prețul de la pompă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 38 = 45