1 MAI, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MUNCII

0
308

Data de 1 mai este cunoscută drept Ziua Internațională Muncii, fiind sărbătorită în multe țări, inclusiv în România.

Această zi a fost aleasă în memoria victimelor grevei generale din anul 1886, care s-a desfășurat la Chicago. La acea vreme, muncitorii au cerut reducerea normei zilnice de lucru la opt ore. Oamenii au avut mai multe încercări pentru realizarea acestui obiectiv, însă totul a fost în zadar, motiv pentru care sindicatele americane au declanșat o grevă generală, care a avut loc pe 1 mai 1886. Manifestanții, majoritatea din domeniul construcțiilor, au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, cea mai mare demonstrație având loc la Chicago. Situația a degenerat, existând mai multe violențe în stradă, în urma cărora atât polițiști, cât și oameni prezenți la protest au murit.

Treptat, 1 mai a fost declarată „Ziua Muncitorilor”, făcând trimitere, totodată, la cei care și-au pierdut viața în timpul grevelor din Chicago.

În România, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în timpul domniei lui Carol I. În perioada comunistă, 1 Mai a fost transformată într-o zi dedicată festivităților propagandistice, care se pregăteau cu mult timp înainte și în cel mai mic detaliu. După evenimentele din decembrie 1989, Ziua Muncii a început să fie sărbătorită în aer liber, la mare sau la munte.

Ziua Muncii este zi liberă legală. Anul acesta, românii au parte de mai multe zile libere legate, având în vedere că Ziua Muncii pică la distanță foarte mică de Paște. Bugetarii beneficiază şi de ziua de 2 mai ca zi liberă, pentru a putea face punte între 1 mai şi 3 mai. Pe 3 mai este Vinerea Mare, iar pe 5 mai este Paștele Ortodox. Ziua de 6 mai, luni, este a doua zi de Paşte şi este, de asemenea, zi liberă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here