Conform unui ordin comun al Ministerului Finanțelor și cel al Muncii și Solidarității Sociale, valoarea lunară a tichetelor de creșă a crescut. Acest lucru s-a realizat prin indexare.
Tichetele de creșă sunt bilete de valoare care se oferă în fiecare lună angajaților. Însă, este vorba numai despre cei care nu au concediu și indemnizație de creștere a copiilor cu vârsta de până la 2 doi. Acesta se mai poate acorda și pentru trei ani în cazul copiilor cu handicap.
Noile modificări
Potrivit documentului care a fost emis de Ministerul Muncii, pentru primul semestru al acestui an, din luna aprilie 2024, valoarea sumei care se va oferi sub forma tichetelor de creșă se va majora. Mai exact, aceasta va ajunge la suma de 640 de lei.
Majorarea de care se vor bucura părinții este de 20 de lei pe lună. La momentul actual, valoarea tichetelor de creșă este de 620 de lei.
De asemenea, un altu lucru care mai este prevăzut în ordin este acela că valoarea nominală stabilită la articolul 1 se va aplica și pentru primele două luni din cel de-al doilea semestru al acestui an. Mai exact, în lunile august 2024 și septembrie 2024.
Cine beneficiază?
Atât angajații de la stat cât și cei de la privat pot beneficia de aceste tichete. Însă, acestea nu se pot utiliza decât la achitarea taxelor la care se cer de către creșa la care este înscris copilul.
Tichetele se oferă la cerere. Aceasta se face de către unul dintre părinții sau tutorelui celui care i-a fost încredințat copilului. Acordarea se face pe baza livretului de familie.
De aceste tichete de creșă nu pot beneficia asistenții maternali profesioniști. De asemenea, acestora li se adaugă și persoanele la care este găzduit copilul și pentru care s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență. Este vorba aici despre legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Documentele necesare
În fiecare lună, salariații pot beneficia de tichete de creșă. Acestea sunt acordate pentru fiecare dintre copiii naturali. De asemenea, acestea se mai oferă și pentru fiecare copil adoptat. Nu în ultimul rând acestea se mai acordă și pentru cei cărora li s-a institui tutela.
Însă, este nevoie de o serie de documente. Mai exact, acestea sunt:
- a) cerere pentru acordarea tichetului de creșă;
- b) actul doveditor eliberat de creșa/entitatea asimilată acesteia la care este înscris copilul;
- c) documente care să ateste calitatea de părinte, respectiv certificatul de naștere al copilului, în cazul părinților naturali, sau hotărârea judecătorească de încuviințare a adopției, în cazul copilului adoptat;
- d) documente care să ateste calitatea de tutore, respectiv hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau, după caz, dispoziția autorității tutelare;
- e) declarație pe propria răspundere că celălalt părinte sau, după caz, tutorele nu beneficiază de tichete de creșă, de concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap.
- f) alte documente solicitate de angajator, după caz, potrivit regulamentului intern