Specialiștii Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău au reușit aclimatizarea unei specii de pepene de iarnă. Este vorba desăre pepenele alb, cunoscut și sub denumirea de pepenele de ceară sau castravetele de iarnă. Cercetătorii de la Buzău spun că fructul constituie un adevărat deliciu culinar, iar pepenele este și foarte sănătos. Are o pulpă albă, uşor verzuie, care este crocantă și poate fi consumată până la maturitate în diverse preparate, chiar şi în bomboane, sucuri ori jeleuri. Gustul său nu este dulce, este uşor acrişor, uşor zemos și te duce cu gândul la un castravete crocant.
Potrivit specialiștilor, acest fruct reprezintă, de asemenea, o sursă bogată de fier și de vitamine și are proprietăți medicinale speciale. Cercetătorii de la Buzău au reușit să obțină trei specii distincte ale pepenului de iarnă, dintre care un soi a fost omologat sub denumirea de Zefir, iar altul este în curs de omologare.