REDUCEREA TARIFULUI LA APĂ, POSIBILĂ? CE VARIANTE DAU CONSILIERII BUZOIENI

0
320

De ani buni, Buzăul se află în topul național al orașelor cu cea mai scumpă apă de băut. Potrivit ultimelor date ale Autorității Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, municipiul Buzău ocupă a treia poziție, după Brăila și Galați. Mai exact, buzoienii plătesc 8,23 lei/ mc apă potabilă, fără TVA, și 6,03 lei/mc pentru canalizare. În aceste condiții, consilierii locali i-au propus primarului Constantin Toma o soluție de reducere a costului facturii la apă potabilă şi la canalizare.

 “Știm cu toții că există acea înțelegere pentru dobândirea acelui împrumut de creștere anuală cu un anumit procent. Propunerea mea este următoarea: atât timp cât mai avem 2-3 ani de zile de creștere a prețului apei propun scăderea direct proporțională a prețului la canalizare pentru a compensa balanța definitivă pe factură, astfel încât cetățenii nu mai sunt încărcați cu acel procent anual cu care suntem obligati să majorăm, în schimb nu suntem obligați să scădem prețul la canalizare. Astfel rezolvăm  această situație prin care ne menținem înțelegerea inițială de creștere a prețului apei, dar pe factura finală cetățenii vor avea prețul corect pentru că atât dumneavoastră, cât și dna Săvulescu ați precizat în mod public că prețul este într-adevăr mare. Consider că deși prețul la apă va fi în continuare mărit, la factura finală cu siguranță cetățenii vor fi mulțumiți. Este o propunere decentă care rezolvă această situație.”, a declarat consilierul Irinel Cîrstea.

Primarul Constantin Toma spune că va analiza propunerea, pentru a afla dacă există o modalitate legală de a o aplica.

Buzoienii plătesc facturi foarte mari la aceste servicii ca urmare a unor împrumuturi făcute de Compania de Apă Buzău, în scopul modernizării reţelelor. Compania de Apă Buzău implementează „Proiectul Regional de Dezvoltare a infrastructurii de Apă şi Apă Uzată din judeţul Buzău”, care are o valoare de peste 350 milioane euro şi este cofinanţat de Uniunea Europeană, de Guvernul României, de autorităţi locale şi de Compania de Apă. Pentru susţinerea contribuţiei proprii a Companiei de Apă, atât Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitara Buzău 2008, cât şi toate Consiliile Locale implicate au aprobat o strategie de tarifare care prevede ajustarea graduală a preţului apei potabile şi a tarifului de canalizare-epurare pentru perioada 2020-2025.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here