Cazul din Urziceni, unde o femeie a născut pe trotuar, lângă spital, s-ar putea repeta, pentru că multe spitale sunt deficitare la capitolul personal sau aparatură medicală.
Studiile realizate în ultima vreme arată că nu ducem neapărat lipsă de medici, dar că aceștia sunt distribuiți inegal. Cele mai mari dezechilibre sunt în județele din sudul țării, acolo unde nu există nici măcar un medic la 10 mii de pacienți: Călărași, Dâmbovița și Teleorman. Lipsa medicilor de specialitate din comunele din zona orașelor e cauzată de migrația către orașele mari. Jumătate dintre toți medicii din România lucrează în București și în alte 5 județe – Dolj, Cluj, Timiș, Mureș și Iași. Restul de aproximativ 20 de mii de medici lucrează în celelalte 36 de județe.
Conform Colegiului Medicilor, unele județe nu-și pot acoperi nici măcar secția de terapie intensivă. Studiul, realizat de Colegiul Medicilor din România, arată că 6 din 10 medici cu vârste de până în 35 de ani și-au declarat intenția de a pleca din țară.