CAMPANIE PENTRU ECOLOGIZAREA RÂULUI BUZĂU: “Viitoruri curate! Nu viituri murdare! Împreună!”

0
232

Recent, peste 50 de voluntari din tot județul au igienizat malurile râului Buzău pentru a trage un semnal de alarmă asupra poluării masive cu plastic a râului Buzău.

Inițiatorii acțiunii sunt Asociația Centrul de Artă Aluniș care, prin proiectul ,,Viitoruri curate! Nu viituri murdare! Împreună!” își propune să găsească, să pregătească și să susțină o nouă generație responsabilă și implicată civic pentru a combate poluarea cu plastic pe Valea Buzăului. La acțiune au participat localnici din zona de munte a județului, în special din Nehoiu, membri unor organizații nonprofit precum Centrul de Artă Aluniș, grupuri de inițiativă locale (SOR Buzău, ProSalv Buzău, etc), cât și reprezentanți ai autorităților locale  și voluntari veniți din alte localități ale județului.

Asociația derulează proiecte de protecția mediului încă din 2020, chiar dacă obiectivul principal al acesteia sunt revitalizarea tradițiilor și turismul responsabil întrucât membrii acesteia consideră că nu poți clădi nimic pe un munte de gunoi. Deși cei 200 de saci strânși în această zi nu sunt nici 10% din totalul deșeurilor care plutesc pe râul Buzău, acțiunea a fost de mare importanță prin tragerea unui semnal de alarmă asupra gravității problemei și oferirea unui exemplu de implicare civică și colaborare cetățeni-autorități publice.

Ziua aleasă pentru acțiune nu a fost una întâmplătoare. Pe de o parte, Săptămâna Apelor care este recunoscută internațional drept perioada de conștientizare a importanței apei, una dintre cele mai importante resurse ale planetei și necesitatea protejării acestei, iar pe de altă parte, pe 1 aprilie se deschide sezonul de rafting. Râul Buzău este unul dintre cele doar două râuri pe care se practică acest sport în România, o importantă atracție turistică a zonei.

Absența unor astfel de acțiuni și a luării de măsuri pentru a proteja apele de poluarea cu deșeuri, vizitatorii vor fi întâmpinați de un peisaj dezolant.  ,,Anul acesta am marcat Săptămâna Apelor într-un mod care ne bucură și ne dă speranță: împărtășind cunoștințele noastre cu noua generație într-o acțiune cu elevii Liceului Nicolae Iorga Nehoiu și colaborând îndeaproape cu autoritățile publice.

Suntem în al doilea an de implementare a proiectului nostru de mediu și simțim că lucrurile au început să se schimbe pe Valea Buzăului: apar inițiative din rândul tinerilor, primim ajutor și susținere din partea autorităților locale, s-au cristalizat grupuri de oameni dedicați care sunt prezenți la fiecare activitate.

Un exemplu foarte bun este echipa de la S.G.A. Buzău care au fost alături de noi la fiecare acțiune. Avem o multitudine de activități programate până la finele anului, colaborăm deja cu mai multe unități de învățământ și putem spune cu certitudine că va fi un an în care ne vom concentra pe educație, implicare civică, organizare comunitară și dialog cu autoritățile responsabile de gestionarea responsabilă a deșeurilor”, arata Dumitru-Radu Maria, Coordonator Proiecte Centru de Artă Aluniș.

Proiectul ,,Viitoruri Curate! Nu Viituri Murdare! Împreună!” face parte din programul Cu Apele Curate, implementat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here