Suedia, țară care asigură, în prezent, președinția Uniunii Europene a anunțat că un vot privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen va fi inițiat doar după un acord cu țările care se opun.
„Am început consultări bilaterale cu părțile afectate, dar nu pot spune când aceste discuții vor oferi ocazia de a repune chestiunea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen” – spune ambasadorul Suediei la Uniunea Europeană.
Lars Danielsson afirmă că decizia depinde mai ales de părțile implicate, de aceea Suedia nu va iniția un vot privind aderarea fără un acord prealabil cu statele ce ce se opun.
„Nu vedem niciun sens în a pune subiectul pe agendă înainte de a fi clar că există o şansă rezonabilă de a obţine aprobarea” – a punctat oficialul suedez.
România a fost respinsă la aderarea în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2023, în urma rezultatului votului din cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, din luna decembrie a anului trecut, unde votul obţinut a fost de 25 de voturi „pentru” şi 2 voturi „împotrivă”. Austria s-a opus cu vehemenţă aderării României la spaţiul Schengen, motivând că există o problemă a migranţilor şi că „Schengen nu funcţionează”, iar până când aceste probleme nu vor fi rezolvate, România şi Bulgaria nu trebuie acceptate în spaţiul Schengen. Cu toate acestea, Austria a susţinut aderarea Croaţiei.
Pentru un vot favorabil e nevoie de un vot unamin în rândul statelor membre.