ASIGURAREA AUTO OBLIGATORIE: NOUTĂȚILE ANULUI 2023

0
524

Prevederile legislației naționale privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) au fost modificate în ultima vreme, cele mai importante noutăți apărute în legătură cu asigurarea auto obligatorie fiind posibilitatea de a completa constatarea amiabilă de accident și în format electronic, nu numai în formă tipărită, și eliminarea posibilității de a încheia o poliță RCA valabilă doar pe teritoriul țării noastre.

Constatarea amiabilă de accident poate fi completată acum și electronic

Formularul de constatare amiabilă de accident necesar în cazul asigurărilor RCA poate fi completat și electronic,  nu doar pe hârtie, ca până de curând.
Pentru a completa electronic o constatare amiabilă, șoferii pot folosi o aplicație gratuită dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, numită Amiabila.

Nu se mai pot emite polițe RCA valabile doar în România

Astfel, a dispărut posibilitatea ca, în anumite cazuri, să se mai emită polița RCA cu valabilitate doar pe teritoriul României, ceea ce permitea acum ceva vreme unor posesori de mașină să aibă costuri mai mici pentru asigurarea mașinii.
Așadar, acum se mai pot emite doar polițe RCA valabile pe teritoriul mai multor țări, nu numai în România.

Tarifele de referință RCA pentru prima parte a anului sunt mai mari ca anterioarele

Lista tarifelor de referință folosite până în primăvară, în funcție de care asigurătorii ce încheie polițe RCA stabilesc sumele ce trebuie plătite de către deținătorii de mașini pentru asigurările obligatorii, sunt mai mari decât cele publicate anterior.

Tarifele de referință s-au majorat atât pentru persoanele fizice, cât și pentru firme. Tarifele de referință nu reprezintă nici tarife minime și nici maxime, ci doar niște indicatori de referință pentru asigurătorii care fac polițe RCA, dar și pentru cei asigurați, firmele de asigurări făcându-și propriile tarife, în funcție de aceste valori de referință.

Există  o formulă de calcul al despăgubirilor acordate victimelor accidentelor rutiere

Punctajul traumatologic în cazul vătămării integrității corporale sau a sănătății persoanelor atunci când sunt implicate într-un accident rutier, care se folosește pentru stabilirea despăgubirii pe cale amiabilă, are acum un mod de calcul exact.

Calculul punctajului traumatologic se face la cererea persoanei prejudiciate, a asigurătorului sau a unor autorități, de către medici experți evaluatori, prin examinarea clinică a celor ce au avut de suferit de pe urma unui accident rutier.

Practic, calculul se face ținând cont de trei parametri distincți:
-leziunea traumatică inițială;

-complicațiile post-traumatice – acele complicații imediate și/ sau acute sau cronice care beneficiază de recuperare terapeutică;

-consecințele post-traumatice permanente – acele complicații cu caracter permanent care nu se mai pot vindeca și care pot genera consecințe posttraumatice severe sau invaliditate.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here