La invitația europarlamentarului român Siegried Muresan, o delegație de liberali buzoieni a fost prezentă săptămâna trecută în capitala Belgiei, la Bruxelles, și au avut o serie de întâlniri și dezbateri pe teme de educație și administrație piblică.
La sediul Parlamentului European, aceștia au participat la Conferința de închidere a Anului European al Tineretului – 2022, pusă sub genericul “Claim the Future”. A fost un bilanț al realizărilor la nivel și o reflectare asupra modului în care politica de tineret va rămâne ca prioritate pe agenda politicii în viitor. La eveniementul desfășurat pe durata a câteva ore în Hemiciclu – sala principală a Parlamentului European, a luat parte și comisarul European pentru educație, doamna Mariya Gabriel, reprezentanți ai educației din țările membre, ONG-uri de tineret și zeci de reprezentanți ai societății civile din Europa.
Următoarea întâlnire importantă a delegației buzoiene a avut loc la sediul Comitetutlui European al Regiunilor, unde s-au discutat despre imaginea de ansamblu a celor mai presante provocări cu care se confruntă regiunile și orașele din întreaga Uniune Europeana. S-au pus întrebări, s-au dat răspunsuri, s-au discutat soluții ce vizează în mod particular îmbunătățirea protecției mediului, eficiența sistemului de educație, dar și probleme de agricultură si siguranță alimentara și economie în contextul războiului din Ucraina. Gazde și interlocutori au fost domnul Aurel Trandafir, Secretar general adjunct al CoR, domnul Piotr Calbecki, membru al delegației Poloniei (Partidul Popuparilor Europeni) și domnul Ricadro Rio, primar în Braga, a treia cea mai mare localitate din Portugalia.
Liberalii buzoieni s-au arătat interesați și de oportunitățile de finanțare europeană din prezent, de prognozele pe termen mediu și lung, dar și de politicile asumate la nivel european pentru viitoarele domenii de dezvoltare. La întâlnirea de la sediul EPP, vicepreședintele Partidului Popularilor Europeni, Siegfred Mureșan, a prezentat care este mecanismul politic de funcționare al grupului, criteriile de stabilire a reprezentativității și procedurile de lucru în cel mai puternic grup politic european. Unul din obiectivele asumate de acest grup este o Europă unită, mai competitivă și mai democratică, aflată mai aproape de cetățenii săi și a unei economii sociale de piață. S-a vorbit despre criza generată de războiul din Ucraina și despre accentul care se pune în politicile europene pe investiții pentru ca statele membre să devină independente energetic față de Rusia. Un subiect de interes a fost stadiul relațiilor UE – Republica Moldova și perspectiva de integrare europeană a acestui teritoriu.
Deputatul Gabriel Avramescu, președintele Organizației județene PNL Buzău, a declarat:
“Repet ceea ce am mai afirmat. Vizita la Parlamentul European, dar mai ales dezbaterile la care colegii mei s-au implicat activ, reprezintă un câștig pentru noi ca organizație. O asemenea experiență te face să conștientizezi cât de important este să rămânem ferm atașați valorilor europene și euroatlantice, pe care trebuie să le promovăm în comunitățile noastre. România și Buzăul se dezvoltă în Europa unită. Banii europeni trebuie să vină la Buzău, iar noi trebuie să înțelegem care sunt obiectivele, mecanismele de finanțare și să muncim foarte mult.”