PREGĂTIREA ȘI ORGANIZAREA CĂMĂRII. 10 SFATURI IMPORTANTE

0
317

Organizarea eficientă a cămării va permite nu doar să vă asigurați strictul necesar pentru iarnă, ci vă asigură și de rezistența produselor stocate. Aerisirea, temperatura, ergonomia spațiului sunt esențiale pentru a menține un climat propice într-un spațiu atât de mic precum o cămară.

  1. Pregătiți spațiul în prealabil, primele două săptămâni din septembrie sunt suficiente pentru aceasta. Măsurați temperatura medie din încăpere și verificați aerisirea, iar dacă nu sunt cele mai bune condiții luați din timp măsurile pentru a crea un ambient propice conservelor și alimentelor pe care le vreți depozitate. Adăugați dacă e nevoie un sistem de ventilare, termoizolați pereții etc.
  2. Verificați dacă trebuie recondiționate rafturile, mobilierul și accesoriile deja prezente în acest spațiu. Adăugați sisteme noi de organizare, lăzi, cuiere, sisteme metalice de separare.
  3. Nu uitați de folosirea ergonomică a spațiului: în multe cămări se merge cu rafturile până aproape de tavan, folosindu-se astfel volumul încăperii și pe înălțime, dar atâta timp cât cele mai de sus rafturi devin aproape inaccesibile e important și cum ajungeți la ele sau cum vă mișcați în cămară.
  4. Atenție la materialele pe care și în care depozitați bunurile. Degeaba aveți un sac întreg de făină, dacă pânza acestuia e deja alterată și va încuraja proliferarea musculițelor: în câteva săptămâni va trebui să-l aruncați la gunoi.
  5. Greu, voluminos, accesibil… Sfaturile despre cum se aliniază borcanele mai înalte în spate și cele mai mici în față sunt adesea inutile, nu contează cum le aranjați atâta timp cât pentru dumneavoastră sunt vizibile și accesibile. E suficientă etichetarea produselor.
  6. Tot despre organizare, există însă și lucruri general valabile:separați rafturile de alimentele de spațiile destinate altor bunuri și resurse (detergenți, șervete, borcane goale, produse de curățenie). Pe acestea din urmă închideți-le, dacă se poate, în cutii sau lăzi de plastic.
  7. Chiar dacă nu faceți mari modificări, igienizați spațiul înainte de a începe depozitarea produselor. Curățați rafturile, dar și recipientele pe care le veți folosi la conservare. Nu depozitați recipiente umede prin exterior, ștergeți-le înainte de a le pune aici.
  8. Nu puneți alimente calde sau fierbinți în cămară. Lăsăți-le la răcit afară, pentru că, mai ales dacă aveți deja alte produse înăuntru, noile conserve vor ridica temperatura și puteți pune în pericol ceea ce ați făcut până acum.
  9. Evaluați cantitatea resurselor și în funcție de necesitățile familiei. Nu are rost să depozitați excesiv lucruri cu “termen de garanție” de câteva luni, vor ocupa spațiul și, în plus, dacă unele alimente transpiră, se strică sau fac paraziți le pun în pericol și pe celelate.
  10. Puteți folosi câteva remedii pentru a va asigura suplimentar un mediu aseptic: cărbune pentru a absorbi mirosurile, lavandă uscată sau pliculețe de ceai de lavandă pentru a ține la distanță dăunătorii, soluții special concepute pentru spațiile de acest gen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here